Макрон или Льо Пен? Кой ще властва в Елисейския дворец?

Последните проучвания показват, че разликата между двамата намалява

Макрон или Льо Пен? Кой ще властва в Елисейския дворец? | StandartNews.com

Франция гласува в неделя за президент, като най-голямата интрига е между сегашния държавен глава Еманюел Макрон и крайнодясната водачка Марин льо Пен.

Последните проучвания показват, че разликата между Макрон и лидерката на "Национален сбор" намалява. Изследване на "Ипсос-Сопра Стерия" за "Франс енфо" и "Паризиен", както и анкета на "ИФОП-Фидусиал" за "Мач" и "Сюд радио", индикираха, че настоящият президент Еманюел Макрон и Марин Льо Пен ще съберат най-много гласове на първия тур на президентските избори, където има и други кандидати, които ще отмъкнат доста гласове.

Според двете двете проучвания Макрон ще събере 27% от гласовете, а Льо Пен - между 20,5% и 23%. От останалите кандидати подкрепата за социалиста Жан-Люк Меланшон е 16,5%, а за антиислямски настроения Ерик Земур и приемащата себе си за подобие на Ангела Меркел Валери Пекрес - между 8% и 10%. Проучванията предвиждат и победа за Макрон на втория тур с 53% или 54% от гласовете.

Изборите, поне засега изглежда, ще бъдат спечелени от Еманюел Макрон. Но след първия си мандат, белязан от големи социални вълнения, по време на който той предприе стъпки за либерализиране на трудовото законодателство, намаляване на данъците за богатите и бизнеса и се опита да промени конфигурацията на трансатлантическите отношения, шансовете за победа на Макрон са по-малки от успеха, който удържа над крайнодясната Марин Льо Пен през 2017 година.

Затова сегашният държавен глава се опита да се подсигури с деликатна, но очаквана маневра. Ако Марин Льо Пен бъде избрана за президент на Франция, нейната социална програма ще пропъди международните инвеститори, обяви Макрон в интервю за "Льо Паризиен".

Той казва, че социалната програма на опонентката му е "лъжа", защото не е финансово осигурена. "Когато тя казва: Аз ще повиша пенсиите, тя лъже, тя няма да го направи", казва той. Според него програмата на Льо Пен ще създаде "масова безработица", защото ще отблъсне чуждестранните инвеститори, а освен това не е бюджетно обмислена. Пред вестника Макрон обвини Льо Пен, че нейните опорни точки не се променени - "расистка програма, която цели да раздели обществото и е много жестока".

В друго изявление днес за радио Ер Те Ел президентът признава, че е започнал предизборната си кампания по-късно, отколкото му се е искало, но добавя, че е обладан от "дух за победа, е не за поражение".

Преди няколко седмици анкетите вещаеха сигурно преизбиране на Макрон. Сега той все още има най-висок рейтинг, но разликата спрямо Марин Льо Пен е в рамките на статистическата грешка.

Лидерката на "Национален сбор" поизлъсква имиджа си. Преди дни тя направи допълнително усилие, за да изтъкне колко е „разумна“, да се представи като потенциален лидер, а не толкова като радикален антисистемен противник.

„Винаги се опитвам да имам най-разумния възможен възглед, такъв, който защитава интересите на Франция“, каза Льо Пен в интервю за радио "Франс ентер", излагайки възгледите си по теми, простиращи се от външната политика до климатичните промени.

Тя насочи вниманието към нещо, което все повече тревожи съветниците на Макрон – неговият късен старт към твърде безлична кампания, която дори симпатизанти на неговия единствен голям митинг преди първия тур, казаха, че е бил смущаващ. „Водих кампанията сериозно, от 6 месеца съм на терен (…) други предпочетоха да не водят кампания, включително президентът на републиката“, каза Льо Пен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай