Македонски министър сръфа България, със Сърбия били приятели

България компрометира македонско-българското приятелство, твърди Никола Димитров

Македонски министър сръфа България, със Сърбия били приятели | StandartNews.com

Поредни обвинения към България отправи македонският вицепремиер Никола Димитров, който говори пред сръбски медии.

България със своята политика и с наложеното вето в известен смисъл компрометира македонско-българското приятелство. Освен това наложи вето и на ЕС към региона, от който е част, смята Димитров.

„Ние на практика решихме въпроса с България и подписахме Договор за приятелство първо с България, за да се обърнем след това към Гърция и да решим големия проблем. В член 2 от Договора пише, че България ще ни помага по пътя към ЕС. Както и да тълкуваме думата „помага“, това не означава блокиране и вето и в известен смисъл с тази своя политика България нарушава Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, който сключихме, както от гледна точка на помощта по европейския път, така и от гледна точка на ненамеса във вътрешните работи, тъй като македонската идентичност и македонският език са наша работа. Това не е въпрос на трета държава“, твърди Димитров.

Македонският път към ЕС е може би най-трудният. Започнахме сред първите и подписахме Договор за стабилизиране и асоцииране преди Хърватия, а тя вече от осем години е член на Евросъюза, докато ние още не можем да започнем преговорите и още чукаме на вратата, каза вицепремиерът.

В интервю за Евронюз Сърбия той твърди, че страната е получила вече 10 положителни доклада за напредък, но те явно не са достатъчни за по-нататъшни действия.

Димитров коментира и двустранните отношения със Сърбия, които оцени като приятелски. „Ние със Сърбия имахме общо минало, бяхме част от бившата федерация. И със Сърбия искаме да имаме общо бъдеще в ЕС, общо европейско бъдеще“, каза той и подчерта, че сега между Скопие и Белград се провеждат по-често срещи и посещения и има по-голямо разбиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай