Македонски държавни чиновници вършат поразии в София

Има напредък в политическата част от разговорите между България и Северна Македония

Македонски държавни чиновници вършат поразии в София | StandartNews.com

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи определи като точна констатацията, че е имало опити Западните Балкани да не се движат със съответната динамика към Европейския съюз.

Според него това е ставало „през прокси играчи". Като пример Османи посочи, че през седмицата от Република Северна Македония в България са се обаждали хора, които се опитват да държат отворен проблемът с България, за да кажат, че този процес е ненужен, защото в страната (РСМ - бел.ред.) предстоят скорошни избори. Той отказа да посочи конкретни имена, но уточни, че сред тези хора има такива, които работят в държавни институции в Република Северна Македония.

„Като пример го посочвам, че и тук, и там ще има опити на хора, които се опитват да попречат на процеса и европейската перспектива на Република Северна Македония”, каза Османи. Според него колкото повече ще се увеличават възможностите за намиране на решение за ускоряване на европейския път на Република Северна Македония, толкова повече ще се бъдат притеснени хората, които през цялото време са работили тази перспектива да не се случи.

Османи определи като "вливащи надежди" последните две заседания на съвместната историческа комисия, припомняйки, че още през 2019 година комисията е дефинирала общите чествания на пет исторически личности, вкл. и цар Самуил, след което е последвал процес на липса на конструктивност в разговорите на историците. „Историческата комисия е важен елемент на целия този процес, целта е историческите въпроси да останат при тях, не обществото и политиците да се занимават с това.”, посочи Османи.

По думите му, след като е намерена формулировката за съвместните чествания на тези пет исторически личности, (бел. ред. цар Самуил, Св. Кирил, Св. Методий, Св. Наум и Св. Климент), сега историците говорят за методологията как и дали в същата форма ще бъде препоръката и за формулировката в учебниците. 

Според Буяр Османи има напредък в политическата част от разговорите между България и Северна Македония. Дали постигнатото обаче може да консолидира политическите субекти и да убеди обществата в двете държави е трудно да се каже, смята той. „(...) има сериозен политически напредък”, каза Османи, уточнявайки, че все още няма постигнат всеобхватен конкретен документ.

И следващата среща с българския министър на външните работи Теодора Генчовска ще бъде в Брюксел, посочи Османи, а скоро ще има решение и за провеждане на втора междуправителствена среща, след тази от януари в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай