Македонски академик с бясна атака срещу България и Гърция

Македонците загубиха всичко за ЕС и НАТО - своята идентичност, своя език и своя етнос

Македонски академик с бясна атака срещу България и Гърция | StandartNews.com

Както Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, така и Преспанският договор с Гърция, означават унищожение на македонизма. Тяхната цел е изчезването на македонците, заяви директорът на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ) Люпчо Коцарев, цитиран от БГНЕС.

„Това от своя страна води до извода, че ако не скъсаме двата документа, македонците ще изчезнат, а в ЕС ще влезе Македония, но не и македонците. Трагично е, но трябва да се приеме фактът, че с двата документа Македония действително, съзнателно или несъзнателно, извършва геноцид над македонците в Беломорието и Пирин“, пише той за „Нова Македония“.

„Отричането на съществуването на македонци в Беломорието и Пирин предполага несъществуването на македонските диалекти, което от своя страна предполага несъществуването на македонския език, което означава и несъществуването на македонския народ и македонската идентичност“, казва Коцарев.

По думите му според Преспанския договор, славянското население, което е живяло и все още живее на територията на днешна Гърция, не са македонци, „техният езиков диалект не е македонски, тяхната история не е македонска, тяхната култура не е македонска и тяхното културно наследство не е македонско“.

„Оттук и оттогава идва ключовият въпрос, който като че ли създава нови проблеми на Македония днес – ако диалектът не е македонски, а славянски, какъв е според вас“, пита Люпчо Коцарев.

Според него, ако двата документа „бъдат зачитани и изпълнени, това ще доведе до изчезването на македонците“, затова трябва да бъдат „оспорени, отречени и скъсани“.

„Затова през септември трябва да започнем разумно и спокойно с процеса на разрешаване на ситуацията, в която попаднахме заради невежи, неуки и алчни (за власт, слава и пари) политици. Време е за промени и аз ще направя всичко, първо като интелектуалец, а след това като член на МАНУ, интелектуалците да бъдат проводници на тези промени“, предупреждава ръководителят на Македонската академия на науките и изкуствата.

„Несъмнено Македония иска да бъде част от семейството на ЕС, тя вече е част от НАТО, но македонците загубиха всичко заради това - своята идентичност, своя език и своя етнос, особености, които имат неоценима стойност за всяка цел“, подчертава академикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай