Четвъртък,

Македонски академик с бясна атака срещу България и Гърция

От: СТАНДАРТ -
24491
Македонски академик с бясна атака срещу България и Гърция
A
A
A

Както Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, така и Преспанският договор с Гърция, означават унищожение на македонизма. Тяхната цел е изчезването на македонците, заяви директорът на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ) Люпчо Коцарев, цитиран от БГНЕС.

„Това от своя страна води до извода, че ако не скъсаме двата документа, македонците ще изчезнат, а в ЕС ще влезе Македония, но не и македонците. Трагично е, но трябва да се приеме фактът, че с двата документа Македония действително, съзнателно или несъзнателно, извършва геноцид над македонците в Беломорието и Пирин“, пише той за „Нова Македония“.

„Отричането на съществуването на македонци в Беломорието и Пирин предполага несъществуването на македонските диалекти, което от своя страна предполага несъществуването на македонския език, което означава и несъществуването на македонския народ и македонската идентичност“, казва Коцарев.

По думите му според Преспанския договор, славянското население, което е живяло и все още живее на територията на днешна Гърция, не са македонци, „техният езиков диалект не е македонски, тяхната история не е македонска, тяхната култура не е македонска и тяхното културно наследство не е македонско“.

„Оттук и оттогава идва ключовият въпрос, който като че ли създава нови проблеми на Македония днес – ако диалектът не е македонски, а славянски, какъв е според вас“, пита Люпчо Коцарев.

Според него, ако двата документа „бъдат зачитани и изпълнени, това ще доведе до изчезването на македонците“, затова трябва да бъдат „оспорени, отречени и скъсани“.

„Затова през септември трябва да започнем разумно и спокойно с процеса на разрешаване на ситуацията, в която попаднахме заради невежи, неуки и алчни (за власт, слава и пари) политици. Време е за промени и аз ще направя всичко, първо като интелектуалец, а след това като член на МАНУ, интелектуалците да бъдат проводници на тези промени“, предупреждава ръководителят на Македонската академия на науките и изкуствата.

„Несъмнено Македония иска да бъде част от семейството на ЕС, тя вече е част от НАТО, но македонците загубиха всичко заради това - своята идентичност, своя език и своя етнос, особености, които имат неоценима стойност за всяка цел“, подчертава академикът.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички