Петък,

Македония вписва българско малцинство в конституцията си?

От: Рачо Рачев, сн. Фейсбук -
1840
Македония вписва българско малцинство в конституцията си?
A
A
A

Няма да се случи нищо лошо, ако впишем българите като конституционна категория, каза лидерът на ДСИ Али Ахмети на пресконференция след среща вчера с българския премиер Кирил Петков в парламента, съобщават македонски медии.

Говорих много открито за това с Петков. Ние сме изцяло ангажирани да зачитаме и да не отричаме ничие право да декларира, без натиск, как се чувства, това да бъде отразено в Конституцията. Мисля, че нищо лошо няма да се случи на държавата, ако приемем българското малцинство като конституционна категория. Важно е да започнем преговори за членство в ЕС, защото така изграждаме сигурно бъдеще.

Рамковото споразумение обхваща всички малцинства, живеещи тук, и със сигурност чрез промените, които могат да бъдат направени, само ще укрепим нашата страна и европейските стандарти и разнообразие. Ще имаме представителство на хърватите и черногорците, които също са поставили въпроса да бъдат представени в Конституцията на Република Македония. За да се случи това, са необходими смелост и добра воля от всички - и парламента, и неправителствения сектор, и медиите, каза Ахмети, като подчерта, че това е важна стратегия за започване на преговорите с ЕС.

Обществеността знае, че различията между Скопие и София досега са се оказали пречка, но днес видях воля в министър-председателя на България този въпрос да има епилог и колко скоро може да се намери взаимно приемливо решение и за двете страни. Трябва да започнем преговорите за членство през юли тази година, каза лидерът на ДСИ.

На срещата с Кирил Петков Ахмети е подчертал, че двете страни трябва да намалят напрежението и да говорят много открито по теми, които изискват решение, но трябва да се работи не с емоции, а рационално.

Попитан дали са говорили и за македонско малцинство в България, Ахмети каза, че не е говорил за реципрочност, защото "ние сме в ситуация, в която трябва да управляваме внимателно, защото е стратегически интерес на страната ни да има сигурност и функционална стабилност".


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички