Македония се моли на европейски политици за преговори за ЕС

Премиерът Димитър Ковачевски е на еднодневното работно посещение в Брюксел

Македония се моли на европейски политици за преговори за ЕС | StandartNews.com

Македонският премиер Димитър Ковачевски и върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност и вицепрезидент на Европейската комисия Жозеп Борел проведоха среща снощи. Двамата са подчертали необходимостта от бързи действия и постигане на стратегическия интерес на ЕС и извличане на полза от разширяването към Северна Македония и други страни от Западните Балкани като приоритет за европейска сигурност, съобщават от правителствената информационна служба в Северна Македония.

„Изразено беше становището, че е време да се намери достойно европейско решение за деблокиране на началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония”, пише в съобщението.

По време на разговора е било подчертано, че правителството на Република Северна Македония остава ангажирано с реформите и тяхното прилагане в борбата с корупцията, върховенството на закона, дигитализацията и зелената сделка.

Необходимостта от бързо намиране на решение между Северна Македония и България, което да даде възможност за започване на преговорите за членство в ЕС, като стратегическо решение за Брюксел по отношение на рисковете за сигурността, породени от войната в Украйна, е бил и един от акцентите в разговора на премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски с министър-председателя на Кралство Белгия Александър де Кро.

Ковачевски е подчертал, че Белгия е важен партньор на Република Северна Македония в НАТО и други многостранни международни организации и силен поддръжник на интеграцията на Северна Македония  в ЕС. Той е поканил Де Кро да посети страната в рамките на предстоящия Преспа форум за бъдещето на Западните Балкани в съвременната европейска архитектура на сигурността на 16 - 18 юни в Охрид, съобщават от правителствената информационна служба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай