Чакат се големи печалби от вируса

Това заяви италиански топследовател

Чакат се големи печалби от вируса | StandartNews.com

Докато Италия скърби за хиляди мъртви от коронавирус, а оцелелите продължават да живеят в икономическа пустош, една част от обществото изглежда печели доста: организирана престъпност.

"Италианската мафия може да превърне заплахите във възможности", заяви за АФП топ-правителственият следовател за борба с мафията Джузепе Говернале. Над 10 000 души са загинали в Италия от подобна на грип болест, която принуди страната да затвори, а пандемията опустошава третата по големина икономика на еврозоната.

От историческата Коза Ностра в Сицилия, до огромната мощна Ндрангета в Калабрия и готовата на всичко Камора в Неапол, италианските мафии бяха "хванати в крачка” (от вируса), но сега се организират ", заяви Говернале.

Отделът за икономическо разузнаване заяви в четвъртък, че очаква БВП на Италия да се свие с колосални 7% за годината. Според италианските експерти около 65 процента от италианския малък и среден бизнес са изложени на риск от фалит.

Това е музика за ушите на мафиотите в страната, които използват изнудването и лихварството, за да "работят" със закъсали предприятия.

"Къде са инвестирали през последните няколко десетилетия? Многосервизни компании (столови, почистване, дезинфекция), рециклиране на отпадъци, транспорт, погребални домове, разпределение на петрол и храна.

Така ще спечелят пари. "Мафиите знаят какво имаш и какво ще ти трябва, те ти го дават и ще ти го дават, но според собствените си условия."

Мафията "вече внимателно планира кога икономиката ще започне да се възстановява", заяви Говернале, който оглавява дирекцията за разследване на мафията в Италия (DIA).

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай