Люз, който разплака Мохамед

Люз, който разплака Мохамед | StandartNews.com

Карикатуристът Люз е шампион по първи страници на "Шарли Ебдо" - сатиричното издание, което бе атакувано от терористи и загуби 10 свои сътрудници. Ренар Люзие, както е истинското име на художника, направи първата страница на вестника за първия му брой след нападенията. На него разплаканият Мохамед държи надпис "Аз съм Шарли", а над главата му пише: "Всичко е простено".

"Рисувах Мохамед, плачейки. После написах "всичко е простено" и пак плаках. Имахме нашата първа страница, на която имаше плачещ персонаж. Това не беше първата страница, която терористите искаха да направим, а тази, които ние желаехме да нарисуваме", разказа Люз на пресконференция. И отново плака. А преди това се смя - истерично. Карикатуристът бе част от екипа на вестника, който предвождаше марша в памет на загиналите. Когато президентът Франсоа Оланд отиде да се срещне с тях, десетките тв камери уловиха зад него Люз, който се смееше неудържимо. Причината, стана ясно впоследствие, била, че гълъб нацвъкал сакото на президента.

Ренар Люзие дължи живота си на факта, че в черния 7 януари се успал. Навръх рождения си ден закъснял с половин час за планьорка и това го спасило от трагичната участ на неговите приятели Кабю, Шарб, Волински, Тиню, Оноре и останалите. В онази сутрин баща му Жак Люзие тъкмо бил честитил рождения ден на сина си, когато узнал страшните новини. "Ренар навършваше 43 години в онзи ден. Тъкмо той ме уведоми за атентата. Прати ми смс, в който казваше: "Добре съм. Имаше стрелба в "Шарли", но аз съм добре".

След деня на атентата Люз запази мълчание няколко дни. После проговори и не по свое желание се превърна в неофициален говорител на "Шарли Ебдо". Даде пресконференция за новия брой на вестника заедно с главния му редактор. За него Зайнеб Ал Разуи разказва, че е предложил да си намали заплатата, за да бъде той нает. "Постъпих в "Шарли" по убеждение, а не с журналистическо CV и засукано мотивационно писмо. Обядвах с Шарб и Рис, които ми предложиха да "намина на планьорката в сряда". За да ме наеме, Люз предложи да си намали заплатата, "за да се вместим в бюджета", разказва Зайнеб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай