Лукашенко с извънредна новина, какво решиха с Путин

Евентуалното влизане на беларуски сили в Украйна би станало признак на нова ескалация на конфликта

Лукашенко с извънредна новина, какво решиха с Путин | StandartNews.com

Президентите на Беларус и на Русия - Александър Лукашенко и Владимир Путин - договориха разполагането на съвместна регионална войскова групировка. Това съобщи самият Лукашенко на съвещание по проблемите на сигурността, предаде агенция БелТА, цитирана от БТА.

Той припомни, че след неформална среща на Общността на независимите държави в Санкт Петербург миналата седмица е разговарял с Путин на четири очи.

"Във връзка с изострянето на напрежението по западните граници на Съюзната държава (между Беларус и Русия, б. р.) договорихме развръщането на регионална групировка на Руската федерация и Република Беларус. Всичко това според наши документи. Ако нивото на заплахата достига днешното ниво, както сега, започваме да задействаме групировката на Съюзната държава. Основата (винаги съм го казвал) на тази групировка е армията, Въоръжените сили на Република Беларус. Трябва да ви информирам, че формирането на тази групировка започна. То протича вече два дни според мен. Дадено беше мое нареждане да пристъпим към формирането на тази групировка", обясни Александър Лукашенко. 

Той съобщи, че по неофициални канали е получил предупреждение за подготвян удар срещу Беларус от територията на Украйна - Киев искал да организира "Кримски мост 2". Лукашенко е предал на украинския президент Володимир Зеленски да не докосва "с мръсните си лапи нито метър" от територията на страната му.

Евентуалното влизане на беларуски сили в Украйна би станало признак на нова ескалация на украинския конфликт, изтъква Франс прес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай