Лукашенко каза кога ще се включи във войната

Той планира да се срещне утре с руския президент

Лукашенко каза кога ще се включи във войната | StandartNews.com

Беларуският президент Александър Лукашенко каза, че ще нареди на войските си да воюват заедно с Русия, само ако друга държава нападне страната му, съобщиха световните агенции, предаде БТА.

Лукашенко неведнъж е отричал твърденията на Киев и Запада, че Беларус може да бъде въвлечена във войната в Украйна на страната на Москва.

Той заяви също, че планира да се срещне утре с руския президент Владимир Путин.

"Готов съм да воювам заедно с руснаците от територията на Беларус засега само в един случай: ако оттам (Украйна) дойде и един-единствен войник на територията на Беларус, за да убива моите хора", каза беларуският лидер и добави: "Ако те извършат агресия срещу Беларус, отговорът ще бъде жесток."

По думите му в такъв случай "войната ще придобие съвсем различен характер". Той отбеляза, че това засяга не само Украйна, но и други съседни страни.

Москва никога не е искала от Беларус да се включи във войната в Украйна, добави Лукашенко.

Русия използва Беларус като плацдарм за пълномащабната си инвазия в Украйна миналата година, предприемайки провалила се офанзива срещу украинската столица Киев, отбелязва Ройтерс.

Трескавата военната активност и съвместните военновъздушни учения между Русия и Беларус по-рано тази година възобновиха опасенията, че Минск може да се готви да поеме по-активна роля във войната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай