Лоша поличба. Пожарите изпепелиха дърво, символ на Гърция

То е на 2500 години, фигурира в съчиненията на Страбон

Лоша поличба. Пожарите изпепелиха дърво, символ на Гърция | StandartNews.com

Древно маслиново дърво на 2500 години изгоря в адските пожари в Гърция. Хората видяха лоша поличба в изгубения символ.

Дървото се намирало в горичка край град Рови и е изгоряло вчера в пожара на остров Евбея, съобщава агенция Танюг.То е хилядолетен символ на мястото, описано е още в съчиненията на античния географ и философ Страбон. Стволът му бил толкова дебел, че за да го обхванат, са били нужни 10 души. До последно дървото раждало много маслини.

Съобщението за загубата му в Туитър предизвикало реакцията на много гърци, а кметът на близкия град Истия - Едипсос Йоанис Кондзиас, е заявил, че положението на острова "може да се сравни с Холокоста".

Островът е на на 200 км източно от Атина, той е вторият по големина след Крит. Хиляди хектари борови гори там са унищожени от пламъците и тази сутрин все още горяха. Огромният планински остров, привличал винаги гръцки и чуждестранни туристи, е същински кошмар за огнеборците заради неравния терен и стръмните склонове.

"Гъстият облак дим, надвиснал над страната, и парливият мирис на изгоряло правят невъзможно пренебрегването на тежката реалност. Изглежда сме изправени пред нещо по-голямо от нас, нещо, което е трудно да бъде обяснено", коментира в. "Катимерини".

Хиляди жители на Евбея напуснаха домовете си, след като пожарите се разпространяват неконтролирано вече седми ден поред, а фериботите са в готовност да евакуират още хора, допълва Танюг.

Седемдневната гореща вълна, обхванала Гърция, е най-тежката от три десетилетия. В гасенето на пожарите е ангажирана и гръцката армия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай