Гонят стражи от лондонския Тауър, няма пари

Поради финансови проблеми, предизвикани от пандемията се налагат уволнения

Гонят стражи от лондонския Тауър, няма пари | StandartNews.com

Стражите, които охраняват Лондонския Тауър повече от 500 години, са изправени пред "сърцераздирателни" съкращения, за да намалят разходите след спад на посетителите. Пандемията принуди затварянето на шест обекта, управлявани от Historic Royal Palaces, и нанесе пагубен удар върху финансите му, призна главният изпълнителен директор на HRP Джон Барнс.

Според изявлението на организацията, която управлява историческата крепост на северния бряг на Темза, няма друг избор, освен да се съкрати наброяващия 37 души щат на стражите поради липса на средства, съобщава London Evening Standard.

„Тауър“ привлече близо три милиона посетители през 2018 г., което я прави най-популярната платена забележителност във Великобритания. Организацията смята, че това е първият път, когато стражите са изправени пред съкращения, тъй като отрядът е сформиран от Хенри VII през 1485 година.

 „Историческият Royal Palaces е самофинансираща се благотворителна организация. 80% от доходите са зависими от посетителите“, признава Барнс.

Временното затваряне за посетителите доведе до загуби на стойност 98 милиона паунда тази година, съобщи HRP. Стражите, наричани Beefeaters, са получили предложение да бъдат съкратени и да получат обезщетение като двама вече са напуснали доброволно.

От векове стражите надзирават затворници и охраняват скъпоценностите и регалиите на кралското семейство. С течение на времето обаче техните задължения станаха чисто церемониални. По-конкретно, те изпълняват функцията на екскурзоводи. Сайтът работи отново от 10 юли, но приветства по-малко от 1000 души на ден поради нови мерки за безопасност – разлика от 12 000 души, които обикновенно са били посетители.

Според Министерството на здравеопазването в кралството са заразени над 295 хиляди души, от които над 45 хиляди са починали. На 4 юли в Обединеното кралство започна третият етап на карантинно облекчаване. Ресторанти, кафенета и кръчми започнаха да приемат посетители, фризьори, хотели, библиотеки, храмове, кина и музеи възобновиха работата си. Салоните за красота отвориха в страната от 13 юли, а фитнес клубовете и басейните ще започнат да работят от 25 юли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай