Лондон се уплаши от терористи в Египет

Лондон се уплаши от терористи в Египет | StandartNews.com

Версията за бомбен атентат от ИД в еърбъса изглежда реална, каза Дейвид Камерън

Бомба на борда на разбилия се в Египет руски самолет, поставена от терористи, изглежда като вероятна причина за катастрофата. Това споделиха днес американски и британски официални представители, между които и британският премиер Дейвид Камерън. Властите в Москва и Египет обаче предупредиха да не се правят прибързани заключения.

"Не може да бъдем сигурни, че руският самолет е свален от бомба на терористи, но изглежда все по-вероятно такъв да е случаят", каза днес Камерън. По думите на британския премиер "по-скоро е това, отколкото да не е". По-рано външният министър Филип Хамънд също каза, че има "значителна възможност" експлозиви на борда да са причина за катастрофата. Преди това американски източник заяви пред АП, че данни от прехванати комуникации сочат, че ИД е поставила бомба, взривила самолета. Нови снимки на корпуса на самолета пък показват дупки като от шрапнели по вътрешната част на кабината, което също подкрепяло теорията за бомба.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков обаче всички тиражирани досега версии са само спекулации. Египетският министър на гражданската авиация Хосам Камал пък заяви, че няма доказателства за бомбена атака.

Междувременно египетски източници от разследването разкриха, че черната кутия, записваща разговорите в пилотската кабина, е силно увредена и от нея не може да бъде извлечена информация. Те все пак са успели да извадят данните от другата кутия, която записва техническата информация за полета. Техният анализ предстои.

Заради опасенията от нови атака Великобритания и Холандия днес спряха всички полети от и до курорта Шарм ел-Шейх в Египет. Над 20 000 британски граждани са блокирани там и ще бъдат евакуирани постепенно. Великобритания е изпратила експерти, които да проверят сигурността на летището.

В същото време в Русия бяха извършени първите погребения на жертви на катастрофата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай