Лондон няма да спре вноса на месо от ЕС заради конското

Лондон няма да спре вноса на месо от ЕС заради конското | StandartNews.com

Лондон. Великобринтания няма да наложи забрана за внос на месо от страните на Европейския съйз, въпреки грандиозния скандал с конско месо, представяно за говеждо.

Британският министър по въпросите на храните в неделя отхвърли възможността да бъде наложена забрана за внос на месо от страните-членки на ЕС, освен ако няма заплаха за здравето на хората. Министър Оуен Патерсън отхвърли идеята за незабавно налагане на забрана върху подобен внос, но предупреди, че няма да се поколебае да го направи, ако има риск за общественото здраве, предаде АФП.

Яденето на конско месо е смятано за табу във Великобритания, а проверки откриха в някои готови замразени храни, произведени в Европа, и представени за говеждо да съдържат до 100% конско месо, предизвиквайки скандал.
„Своеволни мерки, като тази, в действителност няма да помогнат. На първо място, ние сме ограничени от правилата на европейския пазар”, каза министърът пред телевизия Скай нюз.

„Ако това прерасне от проблем на етикиране и измама, и има доказателства за материал представляващ сериозна заплаха за човешкото здраве, няма да се поколебая да действам. Но в момента нямаме доказателства, че тези стоки са заплаха за човешкото здраве, те са случай на сгрешени етикети”, каза той.

„Това не е основание за паническа мярка, като спиране на вноса, което ще е нарушаване на пазарните правила”, поясни министърът.

Конското месо, открито в замразена лазаня, продавана в супермаркети във Великобритания, е с произход от кланица в Румъния. Това съобщи френският доставчик „Комигел” пред АФП.
 
Месото е доставено на „Комигел” чрез френска месопреработвателна компания, посочиха от компанията. В „Комигел” са мислели, че им доставят телешко от френски добитък. След като скандалът е избухнал обаче компанията е установила, че произходът на месото е Румъния.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай