Лондон улеснява визите за чужди работници. Вижте кои

Правителството заяви, че това ще помогне за справяне с недостига от работна ръка

Лондон улеснява визите за чужди работници. Вижте кои | StandartNews.com

Правителството на Великобритания съобщи, че временно ще облекчи имиграционните правила за работници в социалните грижи от чужбина, предаде БНР.

Служители в сферата на социалните грижи, асистенти на нуждаещи се от специални грижи и работници в домове за социални грижи ще могат да кандидатстват за специална 12-месечна виза.

Правителството заяви, че това ще помогне за справяне с недостига от работна ръка.

Преди това към правителството бяха отправени множество предупреждения, че секторът е изправен пред изключително големи трудности с наемането на работна ръка след Брекзит. Работниците в социалните грижи ще бъдат добавени в списъка с дефицитни професии, за които се предвиждат специални работни визи за запълване на работни места.

Очаква се временните 12-месечни визи да влязат в сила от началото на годината, съобщиха от Министерството на здравеопазването и социалните грижи. След година ще бъде направена оценка на мярката.

Политическият кореспондент на Би Би Си Хелън Кат заяви, че мярката ще бъде приветствана като краткосрочна помощ в сектора, но със сигурност върху министрите ще бъде оказан допълнителен натиск за дългосрочно решение на проблемите в социалните грижи.

След като Обединеното кралство напусна ЕС европейските работници в социалната сфера вече не получават автоматично право да работят на Острова, а трябва да кандидатстват за визи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай