Локдаунът във Великобритания остава до март

Започват да премахват част от ограниченията в края на февруари

Локдаунът във Великобритания остава до март | StandartNews.com

Третият национален локдаун, наложен в Англия, в опит за справяне с огромното увеличение на случаите на Covid-19, вероятно ще остане в сила и през март, като някои мерки ще продължават още по-дълго, предупреди правителството, цитирано от британският вестник The Guardian

Министърът от кабинета Майкъл Гоув заяви, че се надява постепенното премахване на ограниченията да започне в средата на февруари, но че времето, необходимо на ваксините да влязат в сила, означава, че вероятно ще минат поне още няколко седмици, преди мерките да могат започват да се облекчават значително.

„Не можем да предскажем със сигурност, че ще можем да премахнем ограниченията през седмицата, започваща от 15 до 22 февруари, това, което ще правим, е всичко, което можем, за да сме сигурни, че възможно най-много хора са ваксинирани, така че да можем да започнем постепенно да премахваме ограниченията “, каза Гоув пред Sky News.

„Смятам, че е редно да се каже, че през месец март трябва да можем да премахнем някои от тези ограничения - но не непременно всички.“

В понеделник Англия беше поставена в пълен общонационален локдаун - с най-строгите ограничения от миналия март насам. Обявявайки мерките, Борис Джонсън предупреди, че предстоящите седмици ще бъдат „най-тежките досега“.

Премиерът каза, че затварянето на училища и несъществени фирми и призива хората да останат в домовете си е необходим, за справяне с новия щам на вируса.

Но министрите не успяха да обяснят защо са изчакали, докато някои деца се върнат в класните стаи, за да направят съобщението, след като само часове по-рано настояха, че е безопасно да бъдат там.

Изказвайки се във вторник сутринта, Гоув призна, че министрите са чакали до последния момент, налагайки ограниченията само когато нямат друг избор. Той каза пред Sky News: „Затварянето на училища наистина е последната мярка. Никой от нас не искаше да го направи. Всички знаем защо е толкова важно децата да получат възможно най-доброто образование.

„Но главните лекари на всички части на Обединеното кралство прецениха вчера, че трябва да преминем в ниво пет - най-тежкото ниво на готовност срещу тази инфекция. И изправени пред тази новина вчера, не ни остана друга алтернатива, освен да предприемем всяка стъпка, която бихме могли.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай