Ливан моли Брюксел да размисли за "Хизбула"

Ливан моли Брюксел да размисли за "Хизбула" | StandartNews.com

Ливан отправи молба към Европейския съюз да преразгледа решението си за включване в черния списък на военното крило на организацията "Хизбула" с цел запазване на стабилността в страната му, съобщава АФП.

Това стана в разговор между президента на арабската държава Мишел Слейман и посланичката на ЕС в Ливан Анджелина Айхорст в понеделник. "Надяваме се ЕС да преразгледа решението си от гледна точка на ангажираността си да не се вземат прибързани решения, за да запази стабилността в Ливан", казал Слейман на посланичката в понеделник малко след оповестяването на решението в Брюксел.

От политическата организация "Хизбула", с която ЕС изрази надежда да запази добри отношения, осъдиха остро решението и го определиха като "агресивно" и "несправедливо".

"Хизбула" отхвърля категорично позицията на ЕС и вижда в нея агресивно, несправедливо решение, което не се основава на никакво оправдание и никакво доказателство, заяви партията в комюнике, публикувано в понеделник вечерта."Хизбула" смята, че "ЕС се е огънал под американско-ционисткия натиск и диктата на Белия дом, което е опасна тенденция", се посочва още в текста. Това решение е написано от американска ръка и с израелско мастило, а от Европа се е искало само да постави печата си, заявяват от "Хизбула".

От "Хизбула" смятат още, че "това решение не отговаря на интересите на народите от Европейския съюз". "Ако страните от ЕС смятат, че поддавайки се на американския шантаж, си създават влияние в нашия арабско-мюсюлмански регион, ние им казваме: Вашингтон взе същото решение и пожъна само загуби и разочарования", добави партията.


Междувременно американският държавен секретар Джон Кери приветства решението на ЕС. "С това действие ЕС изпраща силно послание на "Хизбула", че не може да действа безнаказано", заяви Кери, определяйки решението като важна стъпка. По думите му това показва, че има последици за действията на "Хизбула", "включително миналогодишната смъртоносна атака в Бургас, България, и планираната подобна атака в Кипър".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай