Лимузината на Путин - 6 тона и 800 кончета

Лимузината на Путин - 6 тона и 800 кончета | StandartNews.com

Това ще е най-безопасната и мощна луксозна кола в света, хвалят се руснаците

Президентът на Русия - Владимир Путин, ще се вози в 6-тонна лимузина с максимална мощност от 800 к.с. Проектът "Кортеж", в рамките на който трябва да се произведат руска лимузина за нуждите на държавна глава, както и седан, всъдеход и микробус за съпровождащите го лица, навлиза във финалната си фаза, съобщи агенция ТАСС. Според ръководителя на инженерния център на Санкт-Петербургския политехнически университет Алексей Боровков, който отговаря за проекта, вече има компютърно изображение на одобрения проект за президентски автомобил, както и подробности за техническата част.
Боровков определя колата като "най-безопасният, най-големият, най-тежкият - около 6 тона, но маневрен и свръхмощен луксозен автомобил в света". Според слуховете

моторът ще е разработка на "Порше"

и ще има максимална мощност от 800 конски сили, но това още не е официално потвърдено.
За тази година задачата е да бъдат направени работната и конструктурската документация, да се произведат опитни образци и да се пуснат първите прототипи. При конструкцията на купето руснаците са заложили няколко принципно нови конструкторски решения, които при виртуалните изпитания са се оказали много сполучливи.
Президентът на Русия ще може да ползва лимузината родно производство вероятно в началото на 2018 г. За да стане това факт обаче през тази година за "Кортеж" трябва да бъдат осигурени около 4 млрд. рубли, а през следващата - още толкова. Наред с вече изхарчените 3,5 млрд през 2014-та,

общата стойност на проекта отива към 155 млн. евро

Автомобилите по "Кортеж" ще се сглобяват на производствена площадка на Централния научно-изследователски автомобилен и автомоторен институт (НАМИ), който е главен изпълнител на проекта. Възложител е министерството на промишлеността и търговията. В проекта ще се използва и опита на високотехнологични и инженерингови компании, които работят със световни лидери в автомобилостроенето, казва Боровков. Според него такова взаимодействие ще позволи трансфер на най-съвременни технологии.
След конкурс, осигуряването на основните компоненти за цялата гама модели по проекта "Кортеж", бе спечелено от автомобилния холдинг "Солерс". Той притежава четири завода за автомобили във Владивосток, Елабуг, Набережных Челнах, Уляновск и производствена мощност за двигатели в Заволжье. В тях холдингът произвежда коли от марките УАЗ, "Форд", "Исузу", "Мазда" и "Санг Йонг". В проекта участват държавните "Ростех", част от Военнопромишления комплес на Русия и "Росавто", която управлява държавните дялове в АвтоВАЗ, КАМАЗ и други компании от сектора.
С цел възвръщаемост на част от инвестициите, на базата на автомобилите за нуждите на президента и придружаващите го лица,

ще бъдат направени и модели за свободна продажба

На първо време това ще е кросоувърът, който ще се произвежда в завода на "Солерс", където сега се прави "УАЗ Патриот". Идеята е годишно да се сглобяват около 30 000 коли от линията "Кортеж", като само 5% ще са за нуждите на държавното ръководство. За тях са разработени общо 4 бензинови двигателя, като най-мощният, с конфигурация V12, ще се монтира в президентската лимузина.
В момента Путин се вози в "Мерцедес Пулман" с най-високо ниво на защитата, какъвто ползва и германският канцлер Ангела Меркел. Проектът "Кортеж" започна през февруари 2012 г., но по него не се работеше активно. Идеята получи сериозен импулс след влошаването на отношенията между Русия и Запада, след анексирането на Крим и последвалите икономически санкции. Путин е от малкото световни лидери на страни, които имат автомобилно производство, но се вози на кола от вносна марка. Руският президент обаче не пропуска да удари рамо на родната автопромишленост. Няколко пъти той тества модели на АвтоВАЗ,

през 2009 г. си купи "Нива"

а преди това качи бившия американски президент Джордж Буш на "Волга".
Така или иначе автомобилният патритизъм е на мода в цял свят. Барак Обама например ползва специална версия на "Кадилак", кръстена "Звярът". Премиерът на Великобритания разчита на бронирана лимузина "Ягуар" XJ. Вярно е, че "Ягуар Ленд Роувър" от няколко години е част от индийския концерн "Тата", но производството продължава да е съсредоточено в Англия. Президентът на Франция - Франсоа Оланд, не само подкрепя родното автомобилно производство, но наскоро използва служебната си кола и за PR ход. Преди две години той смени лимузината "Ситроен C6" с по-компактния, но луксозен модел DS5 на същата марка, при това с хибридно задвижване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай