Лекари във Великобритания изпищяха. Стартираха нещо историческо

До какво ще доведе

Лекари във Великобритания изпищяха. Стартираха нещо историческо | StandartNews.com

Нова стачка даде страрт най-дългата такава. Лекарите във Великобритания дадоха начало на най-дългата стачка в 75-годишната история на Националната здравна служба. Тя се провежда по време на един от силно натоварените периоди в годината. Медиците искат по-добро заплащане, за да компенсират нарастващите разходи за живот.

Хиляди млади лекари започнаха шестдневна стачка в 7 ч. сутринта в сряда. Очаква се тя да приключи на 9 януари. Недоволството се демонстрира на фона на дългогодишен спор за заплащането между Британската медицинска асоциация (БМА) и правителството на Обединеното кралство. Последните преговори през декември бяха провалени. Тогава предложението за увеличение на заплатите с 8-10 % беше счетено за недостатъчно от БМА, която заяви увеличение с 35%, за да компенсира инфлацията.

Седмица преди Коледа младшите лекари започнаха тридневна стачка. Според БМА лекарите, които те представляват, се чувстват "разочаровани" и обсъждат дали искат да останат в сектора на здравеопазването.
"Като прибавим към това и годините на намаляване на заплащането, не е чудно, че моралът на фронтовата линия никога не е бил по-нисък", се казва в изявление на профсъюза. Младшите лекари са стачкували поне седем пъти от март 2023 г. досега. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай