Лекари бият тревога. Какво става в Гърция

Не е отминал рискът от коронавируса въпреки премахването на част от мерките

Лекари бият тревога. Какво става в Гърция | StandartNews.com

Гърция отново отчита рязък скок на заразените с коронавирус. Страната запазва изискването за Covid сертификат. 

Не е отминал рискът от коронавируса въпреки премахването на част от мерките, предупреждават лекарите от Съвета за контрол на пандемията.

Статистиката отчита,че в последните две седмици броят на новозаразените на дневна база се е увеличил с 63%, като премина 20 хиляди случая, най-много са на остров Крит. В областите до границата с България също има леко повишаване на темпа на разпространение на вируса, но в очакваните граници, според информация на здравното министрество.

Повечето от заразените са носители на вариант Омикрон 2, който бързо се разпространява сред младите хора и преди всичко в училищата, където не се спазва стриктно здравния протокол, коментират експерти.

Съществува опасение, че бежанската криза ще увеличи заразените, а здравното министерство предлага ваксина на украинците, които влизат в Гърция.

Гръцките здравни власти не обсъждат засега премахване на здравния сертификат и тест за влизане на закрити обществени места.

Чужденците, които не са ваксинирани и желат да посетят ресторант, магазин или друго закрито обществено място, си правят бърз антигенен тест в аптеките, като цената падна на 5 евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай