Лавров: Русия не е гарант за химическото разоръжаване на Сирия

САЩ шантажират Москва, твърди руският дипломат № 1

Лавров: Русия не е гарант за химическото разоръжаване на Сирия | StandartNews.com

Москва. Русия не е гарант за химическото разоръжаване на Сирия, обяви руският външен министър Сергей Лавров.

„Искам да уточня, че ние не сме гарант за химическото разоръжаване на Сирия. Ние осигурихме присъединяването на Сирия към Конвенцията за забрана на химическото оръжие без всякакви уговорки – за разлика от американците, които се присъединиха към Конвенцията с уговорки", посочи руският министър, цитиран от РИА Новости.

„Сега Сирия е страна в този юридически обвързващ документ. Затова гарант за изпълнението на задълженията от страна на Сирия по Конвенцията е цялата световна общност. В дадения случай – Организацията за забрана на химическото оръжие", руският дипломат номер едно.

"САЩ шантажират Русия като заявяват, че без приемането на „сирийска" резолюция в Съвета за сигурност по глава VII от устава на ООН ще бъде прекратена работата относно Сирия в Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО)", коментира Лавров.

„Американските партньори започват да ни шантажират. Те заявяват: ако Русия не приеме в Съвета за сигурност на ООН резолюция по глава VІІ, тогава ние ще прекратим работата в Организацията за забрана на химическото оръжие в Хага. Това е абсолютно отстъпление от договореностите, които постигнахме с държавния секретар на САЩ Джон Кери – първо да се вземе решение на ОЗХО и след това да се приеме подкрепяща това решение резолюция на Съвета за сигурност на ООН, но не по глава VІІ", руският диплома.

Той посочи, че САЩ и Франция самостоятелно са направили изводите относно вината на сирийските власи за използването на химическото оръжие, а в доклада на експертите на ООН това не се посочва. „Експертите не са правили изводи относно това, кой е използвал оръжието, а просто са описали откритите вещества и боеприпаси, а американците, французите и представители на други държави веднага обявиха, че докладът потвърждава вината на режима. Това съвсем не е така", заяви руският външен министър. Лавров определи този подход на западните страни като „ненаучен, политизиран и идеологизиран".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай