Лавров: Русия е готова да доставя газ за ЕС през "Турски поток"

Лавров: Русия е готова да доставя газ за ЕС през "Турски поток" | StandartNews.com

Русия е готова да доставя газ на територията на Европейския съюз чрез "Турски поток", но за това са необходими гаранции от европейските власти, в частност от Европейската комисия, заяви руският външен министър Сергей Лавров на съвместна пресконференция с гръцкия си колега Никос Кодзиас, предаде ТАСС.

"За Западните Балкани може да представлява интерес още един нов проект - "Турски поток". Ние сме готови да сътрудничим по този проект, нееднократно сме заявявали това. Ако страните от Европейския съюз биха искали газът по този тръбопровод да стигне до територията на ЕС, тогава са необходими стопроцентови гаранции от Европейската комисия и от целия ЕС", посочи той.

Министърът отбеляза, че руските планове в енергийната сфера на територията на Западните Балкани се определят от договореностите със страните в този регион. "Тези планове изцяло зависят от договореностите, които бъдат постигнати със съответните страни. Ако те имат интерес към по-нататъшно развитие на енергийното сътрудничество, то ние задължително ще отговорим с взаимност", отбеляза Лавров.

Той подчерта, че липсата на външна намеса е едно от основните условия за успеха на подобно сътрудничество. "Най-важното е само да няма изкуствено вмешателство в процеса на съгласуване на условията на един или друг проект, както стана с "Южен поток", посочи той.

"Ние винаги сме готови да се конкурираме с други производители, с други маршрути, които сега се обсъждат в рамките на т.нар. Южен газов коридор. Главното е конкуренцията да бъде добросъвестна, както е прието в страните, уважаващи основите на пазарната икономика", посочи в заключение Лавров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай