Лавров: Никога не сме искали проблеми с България

Лавров: Никога не сме искали проблеми с България  | StandartNews.com

Русия никога не е поощрявала влошаване на отношенията с България, заяви на годишната си пресконференция руският външен министър Сергей Лавров. "Русия и България са тясно свързани исторически и духовно. Обидно е, когато някои български политици жертват връзките с Русия в интерес на получаване на гласове. Никога не сме били инициатор за прекъсване на отношенията със София", каза той. Лавров даде за пример "Бургас - Александруполис", "Южен поток", и АЕЦ Белене. "Южен поток", както призна и Бойко Борисов, не устройваше Евросъюза. Ние не можем да чакаме промяна в настроението на Брюксел срещу" Южен поток" и затова започнахме да търсим алтернатива, защото Европа се нуждае от руския газ и транзитът през Украйна не е надежден", добави руският външен министър.

На пресконференцията български репортер подари на Лавров походна манерка и щандарт. По този повод той изрази надежда, че в България ще се стремят да запазят паметта на общите страници от историята. "Трябва да се следват националните интереси", подчерта Лавров. "Българите не трябва да допуснат да се случи това, което стана с любимата ни братска Украйна", добави дипломат №1 на Русия. "Надявам се, че в България има хора, които не са забравили кой е помогнал на българския народ да се отърси от османското иго, кой е помагал на страната и в други тежки моменти", каза още Лавров. "Аз съм посещавал София и съм се срещал с редица хора, които не искат и не биха позволили да се пренапише тази история, както това се прави от отделни персонажи в нашата любима и братска Украйна", добави той. Що се касае до образователният сектор, "Русия е готова да увеличи количеството стипендии за българи, ако те са заинтересовани от това", поясни руският външен министър.

Решенията на НАТО се вземат във Вашингтон, а европейските страни само козируват, посочи още той. Лавров каза също, че мир в Сирия може да бъде постигнат само с участието на кюрдите. Той обвини САЩ, че се държат "несериозно и не като възрастни", като отказват да координират военната си операция в Сирия с действията на руската авиация там. Лавров каза още, че Москва няма интерес от отслабване или разпадане на ЕС. Той посочи, че съюзът изпитва големи проблеми по оформянето на единна линия, не само по интеграцията, но и по много други въпроси. Лавров похвали Германия за полаганите усилия да отчита интересите на всички страни членки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай