Лавров съобщи новина, чакана от целия свят

Ако Западът не иска преговори, а победа на Украйна над Русия на бойното поле, няма за какво да говорим, каза дипломат номер 1 на Русия

Лавров съобщи новина, чакана от целия свят | StandartNews.com

Дипломат номер 1 в Москва  съобщи новина, чакана от целия свят.

Русия е готова да преговаря с Киев и Анкара по въпроса за украинското зърно, заяви руският външен министър Сергей Лавров в кулоарите на срещата на външните министри на страните от Г-20 в Индонезия, съобщи БТА.

"Готови сме да преговаряме с нашите украински и турски колеги", каза той и обясни как според него би могъл да бъде решен проблемът с превоза на украинско зърно.

"Ако става дума за украинското зърно, Украйна трябва да разблокира пристанищата си, да ги разминира или да осигури безопасно преминаване през минните полета, а вече извън териториалните води на Украйна Русия и Турция са готови да гарантират сигурността на съответните плавателни съдове и да ги съпроводят до проливите. Оттам нататък в Средиземно море те ще продължат на собствен ход", каза Лавров, цитиран от ТАСС.

Лавров отбеляза, че тук основната роля се пада на военните, тъй като целият процес е свързан с използването на военноморски сили. "Кога ще продължат преговорите, не бих могъл да кажа, защото от няколко дни не съм бил в Москва, но мога да потвърдя, че от наша страна винаги има готовност за това", заяви той.

На 21 юни в Москва се състояха преговори между военни делегации от Русия и Турция по въпроса за създаването на безопасен коридор за превоз на украинско зърно. Турските министерства на външните работи и отбраната ги определиха като положителни и конструктивни и отбелязаха, че е било решено консултациите да продължат.

По отношение на войната в Украйна Лавров заяви, че ако там Западът се опитва да постигне военна победа на Украйна над Русия, а не мирни преговори, тогава няма за какво да се говори с него.

"Ако Западът не иска преговори, а победа на Украйна над Русия на бойното поле, защото се чуват и такива мнения, и други мнения, тогава навярно няма за какво да се говори със Запада. Защото с тези подходи той не позволява на Украйна да премине към мирен процес, а я кара да взима негови оръжия, да ги използва за бомбардировки на градове, унищожаване на цивилно население, което ние наблюдаваме ежедневно и с което, разбира се, не можем да се примирим", заяви руският външен министър.

Според него "раздвоението" на западните страни по украинския въпрос показва, че той се интересуват не от Украйна и нейната сигурност, а от идеологията.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров каза, че е разбрал за покушението срещу бившия японски премиер Шиндзо Абе на срещата на външните министри на Г-20 и е бил първият от тях, започнал своето изказване с изразяване на съболезнования за случилото се предаде ТАСС.

"Не знам какво стои зад това покушение. Научих за него на заседанието на Г-20. Впрочем аз бях първият участник, започнал изявлението си с изразяване на съболезнования на японския ми колега за покушението. Вероятно ще има разследване. Няма какво повече да добавя", каза руският министър, помолен да коментира днешното нападение срещу Абе.

За подалия оставка британски премиер Лавров каза, че по време на своя мандат Борис Джонсън е доказал, че е човек, който преди всичко държи да е на власт заради своята собствена политическа кариера. По думите на Лавров британският министър с цялата си дейност като премиер е доказал, че е човек, който преследва преди всичко външни ефекти. "И ето - тръгна си. Всички говореха, че трябва да бъде изолирана Русия, а в крайна сметка собствената му партия изолира Борис Джонсън", каза той.

Лавров също така коментира отношенията между Русия и САЩ. Той заяви, че инициативата за прекратяване на двустранните контакти не е била на Москва, а на от Вашингтон и руската страна няма намерение да убеждава Съединените щати да ги възобновят. "Ние няма да тичаме подир никого, предлагаме да се срещнем. Ако те не искат да говорим, това е техен избор", заяви той.

По повод на медийните информации, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще избягва да участва в групови снимки на срещата на Г-20, Лавров коментира, че не го е канил да си правят обща снимка. Ако става дума за срещи с мен, за изявленията, че нямало да се снима с мен - аз никого не съм канил да се снима. И изобщо никого никъде не съм канил. Аз бях поканен от Индонезия. Както Индонезия покани и президента Путин на срещата на високо равнище, която ще се проведе през ноември", заяви руският външен министър.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай