Лавров шокира Израел с откровения за Хитлер

Привикват руския посланик за тежък разговор

Лавров шокира Израел с откровения за Хитлер | StandartNews.com

Руският външен министър Сергей Лавров шокира света и Израел с негови откровения за Хитлер, гръмнаха световните медии

По време на интервю за италианския канал Rete 4 (Мрежа 4), руският първи дипломат беше попитан как Русия може да твърди, че трябва да "денацифицира" Украйна, когато президентът на страната Володимир Зеленски е евреин, съобщи Ройтерс.

"Когато казват "Каква нацификация е това, след като ние сме евреи", аз мисля, че Хитлер също има еврейски корени, така че това не означава нищо", каза Лавров в превод на италиански от преводач на канала.

"От дълго време чуваме мъдрите евреи да казват, че най-големите антисемити са самите евреи", добави той.

Израел подскочи на думите му и днес осъди твърденията на руския външен министър, заявявайки, че коментарите му са антисемитски и опасни. Израелският външен министър Яир Лапид каза, че руският посланик ще бъде извикан за "тежък разговор" заради твърдението, което Лавров направи в неделя в интервюто за италианска телевизия.

"Това е непростимо, скандално изявление, ужасна историческа грешка и ние очакваме извинение", каза Лапид пред новинарския уебсайт на YNet. Засега няма коментар от руското посолство.

Израел многократно изрази подкрепа за Украйна, но същевременно е предпазлив от обтягане на отношенията с Русия, която играе определяща роля в конфликта в съседна Сирия. Тел Авив първоначално избягваше директната критика към Москва и не наложи официални санкции срещу руските олигарси.

Миналия месец Лапид обвини Русия в извършване на военни престъпления в Украйна, а Израел се съгласи да достави каски и жилетки на украинските спасителни служби, сигнализирайки за промяна в позицията си за предоставяне на подобно оборудване.

Преди това Украйна изрази разочарование от отказа на Израел да предостави отбранителна помощ срещу Русия. Премиерът Нафтали Бенет каза, че "премереният и отговорен подход" на Израел му позволява да бъде "доверен играч, един от малкото, които могат да комуникират директно с двете страни и да помагат, ако е необходимо".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай