Лавров с последни думи за истински приятел на Русия

Шефът на беларуската дипломация Владимир Макей почина внезапно

Лавров с последни думи за истински приятел на Русия | StandartNews.com

Руският външен министър Сергей Лавров изпрати до съпругата на починалия вчера шеф на беларуската дипломация Владимир Макей писмо, в което поднася съболезнования на роднините и близките на покойния. Това съобщи днес външното министерство на Руската федерация, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Владимир Владимирович Макей бе истински приятел на Русия, който има уникален принос за всеобхватното развитие на широкото двустранно сътрудничество, интеграционното изграждане на Съюзната държава (между Русия и Беларус) и укрепването на връзките между братските народи на Русия и Беларус", се казва в изявление на руското дипломатическо ведомство. 

Припомняме, че агенция БелТА съобщи в събота, че външният министър на Беларус Владимир Макей е починал. БелТА се позова на Анатолий Глаз, говорител на беларуското министерство.

Владимир Владимирович Макей е роден на 5 август 1958 г. в Гродненска област. Завършва Минския държавен педагогически институт за чужди езици, работи в Съвета на Европа и като началник на управлението за общоевропейско сътрудничество в беларуското външно министерство. През 2000-2008 г. е помощник на президента Александър Лукашенко, а през август 2012 г. е назначен за министър на външните работи.

Преди президентските избори и масовите антиправителствени демонстрации в Беларус през 2020 г. Макей беше един от инициаторите за това Беларус да подобри отношенията си със Запада и критикуваше Русия, отбелязва Ройтерс. Той обаче рязко промени позицията си след началото на протестите и заяви, че те са замислени от западни агенти.

"Шокирани сме от новината за смъртта на беларуския външен министър Владимир Макей", заяви в "Телеграм" говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай