Лавров: Русия е готова да скъса с ЕС, ако има санкции

Москва не иска да се изолира от останалия свят, но е необходимо да сме готови за това, каза външният министър

Лавров: Русия е готова да скъса с ЕС, ако има санкции | StandartNews.com

Русия е готова да прекрати отношенията с Европейския съюз, ако Брюксел наложи санкции на чувствителните сектори на руската икономика. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю с журналиста Владимир Соловьов , фрагмент е публикуван в неговия канал Telegram, пише Лента.ру .

„Изхождаме от факта, че сме готови [да прекъснем отношенията с Европейския съюз], ако отново видим, както вече неведнъж сме усещали, че се налагат санкции в някои области, които създават рискове за нашата икономика, включително най-чувствителните зони ", каза Лавров.

Министърът подчерта, че Русия не иска да се изолира от останалия свят, но е необходимо да сме готови за това. „Ако искате мир, подгответе се за война“, обясни той.

На 7 февруари ръководителят на европейската дипломация Хосеп Борел обяви отделянето на Русия от Европейския съюз. Той обясни, че е стигнал до този извод след среща с Лавров и "сигнал от руските власти по време на това посещение". Според него Москва не иска да използва възможността за по-конструктивен диалог. Руското външно министерство беше изненадано от това изявление, като отбеляза, че оценката на Борел за резултатите от посещението в Москва контрастира с неговите собствени думи, казани в Русия.

По-късно стана известно, че Европейският съюз може да наложи санкции срещу Русия през следващия месец. По-специално страните от ЕС могат да наложат забрана за пътуване и да замразят активите на поддръжниците на руския президент Владимир Путин .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай