Лавров притесни Европа. Думите му за Молдова

Искат да я правят втора Украйна

Лавров притесни Европа. Думите му за Молдова | StandartNews.com

Руският външен министър каза, че ЕС се опитва да направи от Молдова "втора Украйна" и това отговаря на консуматорския подход на сегашното ръководство на страната.

"Разбира се, от Молдова явно се опитват да направят втора Украйна", каза Лавров.

"Подобен потребителски подход от страна на сегашното молдовско ръководство е много показателен, когато те заявяват: "Хайде сега да започнем да влизаме в Евросъюза, после ще видим какво ще ни обещаят и тогава може би ще решаваме, да оставаме ли в Общността на независимите държави" и подобни изявления", поясни руският външен министър.

Предоставянето от Европейския съюз на Украйна на статут на държава кадидатка за членство ще означава, че по въпросите на разширяването на блока Брюксел се ръководи преди всичко от геополитически интереси. Това каза днес в интервю пред телевизия НТВ в кулоарите на Международния икономически форум в Санкт Петербург руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Ако на Украйна бъде предоставена пътна карта за подготовка за членство, това ще означава само, че Евросъюзът за пореден път е готов да си затвори очите за всички свои критерии, които винаги са съществували за кандидатите, и е готов да се ръководи изключително от геополитически съображения", отбеляза руският министър.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай