Лавров при Си Цзинпин. Пекат нещо голямо

Първата визита на Путин ще е в Китай

Лавров при Си Цзинпин. Пекат нещо голямо | StandartNews.com

Руският дипломат № 1, който е на посещение в Китай, се срещна днес с китайския председател Си Дзинпин.

Си Цзинпин посочи, че двете страни поддържат добросъседство и взаимноизгодно сътрудничество, както и дават своя принос за справедливостта в света. Тесните връзки между Китай и Русия са важни за тях и двете страни ще продължават да изпълняват важните договорености помежду си.

Китай подкрепя развитието на Русия по неин собствен път и усилията й в борбата срещу тероризма, за запазване на обществената безопасност и ще продължи да осъществява координация с руската страна в многостранни механизми като БРИКС и ШОС. Китай и Русия ще насърчават заедно реформирането на системата за управление на глобалните дела и ще изграждат заедно общност на споделена съдба, посочи Си Цзинпин, цитиран от Радио Китай.

Сергей Лавров заяви, че отношенията с Китай са приоритет в руската външна политика и Москва ще продължи да изпълнява важните единодушия и договорености, както и ще работи с Пекин за по-справедлив международен ред.

Лавров се срещна и с китайския външен министър Ван И. 

Китай иска да засили стратегическото си сътрудничество с Русия, заяви Ван И по време на разговора с Лавров в Пекин, предаде Франс прес. "Китай ще подкрепя стабилното развитие на Русия под ръководството на Путин", каза Ван И.

"Пекин и Москва ще продължат да засилват стратегическото си сътрудничество на световната сцена и да си оказват сериозна взаимна подкрепа. Народната подкрепа е източник на прогрес за Русия. Смятам, че под решителното ръководство на президента Путин руският народ ще има светло бъдеще", каза още китайският външен министър.

Сергей Лавров благодари за подкрепата, изразена от Пекин за президента Владимир Путин след скорошното му преизбиране. Китайският президент Си Цзинпин беше сред първите, които поздравиха президента Путин и ние сме признателни на нашите китайски приятели за подкрепата, каза Лавров на Ван И. 

Русия и Китай ще продължат да си сътрудничат в борбата срещу тероризма, каза още Сергей Лавров.

Благодаря на китайската страна за съболезнованията във връзка с терористичното нападение в Московска област на 22 март тази година, допълни още руският дипломат № 1.

"Благодарение на нашите лидери всеобхватните и стратегически отношения на Русия с Китай достигнаха безпрецедентно ниво. Преизбирането на Владимир Путин дава допълнителни гаранции за приемственост във всеобхватното укрепване" на тези отношения, изтъкна Сергей Лавров.

Ройтерс съобщи миналия месец, че Путин ще посети Китай през май, за да се срещне с китайския лидер Си Цзинпин, като това ще бъде първото пътуване на руския държавен глава в чужбина след преизбирането му миналия месец, предаде БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай