Лавров отговори на ЕС за "унижението" на Борел

Разривът в отношенията между Русия и Европа продължава отдавна и инициатор на това е Европейският съюз, отсече руският дипломат № 1

Лавров отговори на ЕС за "унижението" на Борел | StandartNews.com

"Истинското унижение" за ЕС не беше посещението на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел в Москва, а безпомощността на Брюксел по време на кризата в Украйна през 2014 г. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров.

Коментарите в Брюксел за визитата в Москва на първия дипломат на ЕС в началото на февруари не стихват. Борел си срещна с Лавров и представители на обществени организации. Както отбеляза ръководителят на европейската дипломация, има области, в които Москва и ЕС могат и трябва да си сътрудничат. Според него Европейският съюз се застъпва за диалог с Русия, въпреки трудностите в отношенията. Депутатите от Европейския парламент осъдиха посещението, обявявайки го за признак на слабост на европейската дипломация. Някои от тях казаха, че пътуването е завършило с унижение за ЕС.

Разривът в отношенията между Русия и Европа продължава отдавна и инициатор на това е Европейският съюз, отсече днес Лавров. Според него 2014 г. се е превърнала в своеобразна повратна точка за отношенията между Москва и Брюксел. „Европейският съюз показа като цяло своята безпомощност по отношение на споразумението, постигнато точно в навечерието на преврата (в Украйна) между правителството и опозицията и под него стоят подписите на Германия, Франция и Полша", каза руският дипломат № 1, цитиран от РИА Новости. Той даде пресконференция след разговорите си със своя финландски колега Пека Хаависто в Санкт Петербург.

„И вярвам, че тогава се случи истинското унижение на Европейския съюз“, добави ръководителят на руското външно министерство.

Миналата седмица Лавров заяви, че Москва е готова да прекрати отношенията с Европейския съюз, ако има санкции, които представляват риск за чувствителните области на икономиката. Както по-късно обясни прессекретарят на президента Дмитрий Песков, Русия няма да инициира подобен разрив, тя иска да развива отношения с ЕС.

Днес Лавров подчерта, че самият Европейски съюз постоянно прекъсва отношенията с Русия. "Трябва да сме готови за всяко развитие на събитията. Изборът е за Европейския съюз: ако той реши, че отношенията трябва да бъдат възстановени и обърне действията за тяхното прекъсване, тогава ще бъдем готови и за това", каза министърът.

Лавров подчерта, че Русия "не напуска Европа" - има "много приятели" на ниво отделни страни от съюза. Според него Москва е готова да разгледа всякакви въпроси, които могат да представляват взаимен интерес.

"Но във всеки случай срещите, които се случват от време на време, не означават непременно връзка", заключи Лавров.

След като Борел се завърна от Москва, Европейският съюз съобщи, че може да въведе нови антируски санкции. Според ръководителя на европейската дипломация Русия „не оправда очакванията“ и „не се превърна в модерна демокрация“. Освен конфликтите в Украйна и Приднестровието, както и ситуацията в Беларус, причината за напрежението е и арестът на Алексей Навални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай