Лавина уби спортен шеф. Почва дело за небрежност

Очаква се под снежната маса да има и още загинали

Лавина уби спортен шеф. Почва дело за небрежност | StandartNews.com

Наказателно дело за небрежност започва Следственият комитет за Република Карачаево-Черкесия след трагедията в зимния курорт Домбай вчера, съобщи РИА Новости. Мощна лавина затрупа десетки и уби човек. Жертвата е президентът на Федерацията по алпийски ски и сноуборд на руската Карачаево-Черкеската република. Хаджи-Мурат Маршанкулов. Снежната маса буквално се е стоварила върху него.

„Аварийната служба ни направи ужасен подарък. Започнаха да стрелят по склона, за да освободят натрупаното опасно количество сняг, но не го бяха обезопасили и не бяха изтеглили хората. Лавината направо ни връхлетя. Оцеляхме тези, които се оказахме по нейните краища. Баща ми беше в самия център на снежната маса и загина“, заяви Шамил Маршанкулов, цитиран от БЛИЦ.

Смъртоносната лавина помела скиорската писта през деня. Спасителната служба в планината Муса-Ачитара обяви, че на пистата е имало десетки скиори. Снежната маса е връхлетяла и върху два фургона на пункта за наем на ски екипировка и едно кафене.

Планинските спасители обявиха, че очакват общият брой на загиналите да бъде между 4 и 12. Един от участниците в спасителната операция обяви, че от снега са били извадени шестима живи скиори, но и още един починал.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай