Латиноамерикански лидери искат реформи в ООН

Латиноамерикански лидери искат реформи в ООН | StandartNews.com

Ню Йорк. Президентът на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер поиска промяна на механизмите за вземане на решения в ООН. Тя определи механизма за решаване на международните конфликти през Съвета за сигурност на ООН като остарял. Държавните ръководители на Бразилия и Чили изказаха подобни мнения на световната среща на Обединените нации.

Кирхнер обяви, че трябва да се отмени правото на вето на държавите, влизащи в Съвета за сигурност. Тя поиска създаване на механизъм на консенсус, какъвто действа в латиноамерикански организации като Съюза на южноамериканските нацииUNASUR.

"Необходимо е да се променят тези инструменти, които се оказаха неефективни за решаване на такива въпроси като Сирийската криза", отбеляза аржентинският президент. Според нея кризата не може да бъде решена само със забрана на химическото оръжие, защото 90% от жертвите на гражданската война в Сирия са загинали от конвенционално оръжие. "Защо ембарго (върху доставките) на оръжие не бе постигнато преди две години, за да се избегне смъртта на 150 хиляди души?", попита Кирхнер, като подчерта, че отговорът е при "тези, които продават оръжие".

Във вторник в подкрепа на реформирането на Съвета за сигурност на ООН се обявиха и президентите на Бразилия Дилма Русеф и на Чили Себастиан Пинера. Според Русеф трябва "да се преодолее липсата на представителност и легитимност, от които страда Съветът". По думите на Пинера логиката на ветото "съответства на един вече стар и несъществуващ свят".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай