Кючюк: Членството на Украйна в НАТО е единствената гаранция за сигурност

Не е чудно, че някои вече започнаха да мислят как ще изглежда бъдещето на Украйна след войната, каза той

Кючюк: Членството на Украйна в НАТО е единствената гаранция за сигурност | StandartNews.com

Членството на Украйна в НАТО е единствената действаща гаранция за сигурност, обяви Илхан Кючюк. 

"Пролетното настъпление е в разгара си. Украинците смело се бият с оръжията, които сме им предоставили, поемайки контрол над територия, която е била под руска окупация повече от година. Не е чудно, че някои вече започнаха да мислят как ще изглежда бъдещето на Украйна след войната". Това се казва в позицията на Илхан Кючюк, президент на партия АЛДЕ.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на неговия коментар.

"Въпреки това в някои европейски столици се разпространява опасен наратив, че по някакъв начин има алтернатива на членството на Украйна в НАТО. Този разказ звучи по следния начин: Украйна се превръща в някаква сива зона между демократичния свят и Русия, постоянно във война, но донякъде просперираща, със силна армия и постоянна финансова и политическа подкрепа от западните съюзници. Сякаш украинският народ още не е взел решение да се присъедини към демократичния свят.

И все пак неудобната истина е, че всяка алтернатива на членството в НАТО ще се разглежда като поредната отстъпка на Запада пред Кремъл, за да не „провокира“ Русия.

Предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс не е просто една от многото срещи на върха. Тя трябва да поправи някои големи грешки, допуснати в миналото при Меморандума от Будапеща от 1994 г. и срещата на върха в Букурещ през 2008 г. Нещо повече, това е златната възможност да се дадат на Украйна гаранции за безопасност, които надхвърлят изпращането на оръжия. Нека не забравяме, че Украйна доброволно се отказа от огромния си ядрен арсенал, третият по големина в света. И така, крайно време е да сложим край на ветото на Русия върху присъединяването на трети страни към НАТО.

Още през 2008 г. на Украйна беше казано, че някой ден ще се присъедини към Алианса. Време е да изпълним това обещание, като официално ги поканим да се присъединят.

Голяма част от политическите елити се тревожат, че ако Украйна получи покана да се присъедини към НАТО на срещата във Вилнюс, войските на НАТО ще бъдат на място в Бахмут и ще щурмуват руски позиции за броени часове.

Нищо не е над истината. Член 5 е приложим само за пълноправни членове и постигането на такъв статут изисква сложна и продължителна процедура. Попитайте шведите. До времето, в което Украйна би могла потенциално да стане член на НАТО, тя ще има множество възможности да си върне всички свои територии, включително и полуостров Крим.

Има прецедент. НАТО има предишен опит с приемането на държави с окупирани територии, както се вижда от случая с Германия. По-конкретно, Западна Германия, която е в епицентъра на Студената война в Европа, се присъединява към Алианса през 1955 г., докато Източна Германия, която е под съветска окупация, става член едва през 1990 г. по време на обединението.

Освен това, подобно на Финландия и Швеция, Украйна ще бъде нетен контрибутор в НАТО. Украйна служи като опора за целия източен фланг на НАТО, като допринася за ценните уроци, научени за Алианса Един от примерите за това е как украинската армия демонстрира, че принципът на децентрализация на НАТО - позволяващ вземането на решения да преминава към подчинените - функционира ефективно с по-малки групи професионални войници, но може да не е идеален в пълномащабен конфликт, включващ наборни войници.

Опитът на Украйна подчертава, че за разлика от стандартните практики на НАТО, лидерите, които обучават войските, трябва да бъдат и тези, които да ги насочват в битка. Украйна допълнително просвети НАТО относно значението на креативността, местните инициативи, гражданската подкрепа за въоръжените сили и гражданската защита.

По време на продължаващия конфликт, Украйна послужи за подобряване на разпоредбите, стандартите и протоколите на НАТО, като по този начин увеличи капацитета на Алианса да участва в съвременни конфликти с висока интензивност. Тя също така постави на масата несравнима експертиза в справянето с хибридни заплахи, воденето на информационна война и запазването на устойчивостта на държавните институции и критичната инфраструктура.

В момента милиони украинци усъвършенстват способностите си в най-жестокия конфликт, на който Европа е била свидетел през този век. В съвсем близко бъдеще украински войници ще обучават войници на НАТО, а не обратното. НАТО трябва да изпрати мощен сигнал на Путин, че дните на нахлуване в съседни държави, за да им се попречи да се присъединят към НАТО, са приключили. Времето за това е във Вилнюс. Всеки друг „компромис“ ще ни доведе до нова война преди края на това десетилетие", се казва в анализа на Илхан Кючюк. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай