Курти хвърли обвинения. Диалогът Белград-Прищина отново се пропука

Мирослав Лайчек бе обвинен в пристрастност

Курти хвърли обвинения. Диалогът Белград-Прищина отново се пропука | StandartNews.com

Специалният пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина - Мирослав Лайчак бе обвинен от премиера на Косово Албин Курти, че не е "неутрален и коректен" и  че се "координира" с Белград срещу Прищина, предаде Асошиейтед прес.

Според Курти специалният пратеник Лайчак се е координирал със сръбския президент Александър Вучич по време на последната среща на високо равнище в Брюксел на 14 септември в рамките на диалога Косово–Сърбия с посредничеството на ЕС.

След като представи  детайли от срещата в Брюксел на пресконференция в Прищина днес Курти критикува върховния представител на ЕС за външните работи Жозеп Борел и специалния пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак, които посредничат в диалога Косово–Сърбия, съобщи КосоваПрес.

По негови думи Борел и Лайчак са го поставили пред предварително изработен сценарий, който слага в центъра създаването на Съюз на сръбските общини (ССО) и неспазването на другата част от договореностите. 

Косовският премиер каза, че е отказал това категорично и е предложил конкретен план за последователно прилагане на споразумението на базата на принципа на всеобхватността.

Той също така нарече неверен публикуван от ЕС документ, според който Курти е отхвърлил плана за последователност при прилагането на споразумението между Косово и Сърбия, постигнато по-рано тази година, а Вучич го е приел.

„Предложих конкретен план за пълно прилагане на основното споразумение на базата на принципа на всеобхватността, където се прилага всеки член на това споразумение. На срещата обаче беше поискано от мен да преминем към процес на преговори за изработването на статут на Съюза (на сръбските общини), но изясних на европейските представители, че трябва пълно прилагане на споразумението, а не фокус върху една точка“ от него, каза Курти.

Срещата на 14 септември между косовския премиер Курти и сръбския президент Вучич беше първата от началото на кризата в Северно Косово на 26 май, когато кметовете на четири общини в Северно Косово със сръбско мнозинство от албанска националност влязоха в сградите на тези общини на фона на безредици и в присъствие на полицията.

За последно Вучич и Курти се срещнаха в Брюксел на 2 май след бойкотираните от сърбите местни избори в Северно Косово, на които бяха избрани албанските кметове на сръбските общини.

След срещата Жозеп Борел каза, че косовският премиер Албин Курти е отхвърлил компромисното решение, предложено от ЕС, настоявайки за взаимно признаване между Косово и Сърбия като първа стъпка, докато сръбският президент Александър Вучич е приел европейското предложение.

Косовският премиер Курти искаше първо да бъдат нормализирани отношенията в политически аспекти, докато Сърбия искаше да започне с формирането на ССО, каза Борел и изрази съжаление, че не бе постигнато споразумение.

Борел предупреди, че липсата на напредък по диалога може да навреди на надеждите както на Сърбия, така и на Косово за присъединяване към ЕС, отбелязва АП.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., която Белград не признава и оттогава напрежението между двете страни е постоянно, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай