Понеделник,

Светът ужасен от зверствата в Северна Корея

От: Редактор -
121
Светът ужасен от зверствата в Северна Корея
A
A
A

8 държави, включително САЩ, осъдиха нарушенията на човешките права в Северна Корея след видеконференция при закрити врата на Съвета за сигурност на ООН, организирана от Германия, информира АФП.

"Ситуацията с човешките права в КНДР е ужасяваща и става по-лошо с всеки изминал ден", се казва в съвместната декларация на осемте държави, прочетена от германския посланик Кристоф Хойсген. До него бяха посланиците на САЩ, Франция, Великобритания, Япония, Естония, Белгия и Доминиканската република.

В декларацията се подчертава, че на хората в КНДР са им отнети почти всички човешки права, свободата на изразяване, на мирно събиране и сдружаване, на движение, на религиозна свобода и много други.

Общата декларация особено критикува КНДР за системата от концентрационни лагери с политически затворници, където стотици хиляди севернокорейци, включително деца, умират вследствие на изтезания, принудителен труд, екзекуции, глад, насилие на базата на пола и други форми на нехуманно отношение.

Допълва се, че има 100 000 затворници, които страдат от ужасите на недохранване и тормоз всеки ден. Осемте държави пишат още, че упражняваното сексуално насилие върху жените е невъобразимо, което незабавно трябва да се прекрати. Настояват и да се освободят отвлечените японски и южнокорейски граждани.

Според тях севернокорейското население е в трагична ситуация заради циничните политики на режима, които поставят ядрените оръжия пред препитанието на хората.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички