Критикуват свободата на изразяване в Турция

МИП призова Турция да оттегли новия закон за социалните медии и да отмени наказанията

Критикуват свободата на изразяване в Турция | StandartNews.com

"Международният Институт за Преса" (МИП) призова Турция да оттегли новия закон за социалните медии и да отмени наказанията, наложени на онлайн платформи през последните месеци.

Забраните за рекламиране в Twitter, Periscope и Pinterest дойдоха, след като платформите отказаха да назначават местни представители съгласно новия закон на Турция за социалните медии, приет миналия октомври, предаде „Марица“.

Критикувайки състоянието на свободата на печата и свободата на изразяване в Турция като цяло, МИП напомни на международната общност, че „през последните години социалните медии бяха среда за свободни медии и журналисти в Турция, тъй като повечето от основните медии в страната са под прякото или косвено влияние на правителството. "

"Всяка намеса в платформите за социални медии и принуждаването им да се съобразяват с драконовски наказания би разширило драстично обхвата на режима на контрол, упражняван от правителството", отбелязва МИП.

Коментирайки новия закон за социалните медии в контекста на свободата на печата в Турция, координаторът на МИП за Турция Ренан Акяваш каза:

„Платформите за социални медии са едно от последните свободни пространства за независима журналистика и алтернативни мнения в Турция. Този закон може да предизвика премахването на критични гласове, включително журналисти, които са били изгонени от официалните медии."

Според закона социалните медийни платформи с над един милион потребители са длъжни да назначават местни представители, да съхраняват потребителски данни в Турция и да изпълняват заявки за премахване на съдържание в рамките на ограничен период от време. Тези, които не спазват, са изправени пред солидни глоби, забрани за реклама и постепенно намаляване на честотната лента и съд.

"След като законът влезе в сила, водещи глобални социални медийни платформи като YouTube, Instagram и TikTok постепенно назначиха местни представители. След като им бяха наложени двукратно парични глоби, през ноември и декември, Facebook обяви на 18 януари, че също ще отвори местен офис.

„Въпреки това Twitter и други продължават да отказват да назначат местен представител. В отговор във вторник, 19 януари 2021 г., в Официален вестник е публикувано решение относно забраните за реклами, наложени от Органа за информационни и комуникационни технологии (BTK) в Twitter , Periscope и Pinterest. Според решението лица и компании в Турция не могат да публикуват реклами на тези платформи.

Ако платформите все още не спазват изискването за назначаване на местни представители, те ще бъдат изправени пред сериозно намаляване на достъпа до интернет, до 50 процента през април и до 90 процента през май, което практибески ще означава спирането им в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай