Критична ситуация в Русия, обявиха извънредно положение

Заради наводненията

Критична ситуация в Русия, обявиха извънредно положение | StandartNews.com

Руският министър на извънредните ситуации Александър Куренков описа ситуацията в град Орск в района на планината Урал като "критична", два дни след скъсването на язовирна стена, което в разгара на топящите се снегове доведе до евакуацията на няколко хиляди жители, предаде Франс прес.

„В град Орск се разви критична ситуация“, обяви Куренков по време на посещението си в индустриалния град с население повече от 200 000 жители, разположен близо до границата с Казахстан.

Руското правителство обяви в неделя извънредно положение в засегнатите от наводненията райони на Оренбургска област, съобщиха държавни медии, цитирани от Асошиейтед прес.

Регионалните власти обявиха, че заради наводненията училищата ще преминат на "дистанционно обучение".

По-рано и кметът на Оренбург Сергей Салмин каза, че ситуацията в града остава „критична“ след наводненията, а нивото на водата ще продължи да се повишава в следващите дни.

„Към днешна дата, 7 април, положението с наводненията остава критично. Водата не спира да приижда и в следващите дни равнището ѝ ще се покачи още“, написа той в социалната мрежа „Телеграм“, цитиран от ТАСС.

"Ако това се случи, незабавно се евакуирайте. Вземете със себе си документи, ценности и напуснете дома си", призова Салмин.

Оренбургска област в планината Урал, заедно с други съседни руски области и части от съседен Казахстан бяха залети от големи наводнения по поречието на река Урал през последните дни, което стана причината за евакуация на най-малко 4000 души, включително 885 деца, отбелязва Ройтерс, предава БТА.

„Ситуацията (продължава да) се развива, тя е сложна“, призна и заместник-министърът на извънредните ситуации Иля Денисов пред информационната агенция РИА Новости, цитирана от Франс прес.

В петък скъсването на язовирна стена в Орск, много близо до границата с Казахстан, предизвика покачване на нивото на водата в съчетание с топенето на снега в планината, което е характерно за това време на годината в много руски региони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
F-off
преди 3 седмици

Когато взривиш стената на чужд язовир, при незаконно нахлуване в страната, с цел окупиране и заграбване на територията и, и някой отгоре ти подскаже, че гледа и раздава възмездие....

Откажи