Кристин Лагард е разследвана за "небрежност" по корупционно дело

Кристин Лагард е разследвана за "небрежност" по корупционно дело | StandartNews.com

Париж. Ръководителят на МВФ Кристин Лагард обяви, че е била поставена под официално разследване за небрежност във френско дело за измама, но не е бил обвинена, предадоха световните агенции.

Лагард, която е бивш финансов министър на Франция, е разследвана за ролята й в проточил се политически процес, е потвърдил близък до нея източник пред Ройтерс.

По-рано тя е била разпитвана от магистрати в Париж в качеството си на свидетел. Лагард смята, че решението да стане разследвана по подозрения в "небрежност" е неоснователно и ще го обжалва.

Френски съдебни източници са потвърдили разследването.

В коментар за Франс прес Лагард заяви, че няма никакво намерение да подава оставка от сегашния си пост във връзка с тези обвинения. "Връщам се във Вашингтон, където ще запозная борда с това", е добавила Лагард.

Във френското право магистратите поставят някого под официално разследване, когато смятат, че има индикации за правонарушения, но не винаги се стига до съдебен процес.

Разследване, свързано с магната Бернар Тапи, вече засегна няколко министри от кабинета на бившия президент Никола Саркози, включително Кристин Лагард.

През 2008 г. Лагард е одобрила плащането на 403 млн. евро на бизнесмена и приятел на Саркози Бернар Тапи като компенсация за финансовия му спор с несъществуващата вече държавна банка "Креди Лионе" за продажбата на акции в "Адидас" през 1993 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай