Кристалина: Внимателно следя състезанието за генсек на ООН

Кристалина: Внимателно следя състезанието за генсек на ООН | StandartNews.com

"Очевидно, внимателно следя състезанието. Мнозина ме призовават да се включа в него. Да видим какво ще стане". Така Кристалина Георгиева коментира пред Ник Торп от Би Би Си вероятността да се кандидатира за генерален секретар на ООН. Според автора се твърди, че зад кулисите няколко държави обмислят да я номинират.

В текста, озаглавен "Ще изгуби ли Източна Европа състезанието за това кой да оглави ООН?", Торп повдига въпроса дали този район на света, от който се очаква да излъчи наследник на Бан Ки Мун, няма да изиграе картите си лошо. Сред причините за това авторът изброява вялата подкрепа на националните кандидати в собствените им държави и неспособността на района да се обедини около една личност.

Досега в процедурата за избор на нов генерален секретар са се включили 11 души, от които 8 от Източна Европа, включително българският Ирина Бокова. Наблюдатели на събитията в ООН казват, че всички те рискуват взаимно да обезсилят кандидатурите си и така да отворят пространство за силни претенденти от други части на света. Торп обяснява, че през юли би трябвало да има вътрешна проверка на подкрепата за кандидатите, от която ще стане кой няма шансове и кой може да продължи напред. Тук авторът казва, че усилено се говори, че всеки момент Кристалина Георгиева ще обяви кандидатурата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай