Кремъл се закани на САЩ: От отговора ни ще ви заболи

Москва предупреди Запада заради санкциите

Кремъл се закани на САЩ: От отговора ни ще ви заболи | StandartNews.com

Русия обеща  силен и болезнен отговор на американските санкции, обявени след като Москва призна независимостта на двете самопровъзгласили се републики в Източна Украйна.

“Не трябва да има съмнения: санкциите ще получат силен отговор, не задължително симетричен, но добре преценен и болезнен за американската страна”, се казва в изявление на руското външно министерство, предаде БТА.

САЩ обявиха вчера първи кръг на икономическите санкции, целящи да прекъснат достъпа на Русия до западно финансиране, като предупредиха, че са предвидени допълнителни мерки в случай на “ескалация” в Украйна.  Целият руски банков сектор може да бъде обект на санкции, предупреди американски представител.

“Русия е доказала, че е в състояние да минимизира нанесените щети, независимо от цената на санкциите”, отбеляза руското дипломатическо ведомство, като подчертава, че “санкционният натиск не може да повлияе на волята на Русия да защитава твърдо своите интереси”.

Москва заклейми “шантажите и сплашването” от страна на Вашингтон, но Русия винаги остава “готова за дипломация, основана на принципите на взаимното уважение, равенството и отчитането на взаимните интереси”, се подчертава в изявлението на руското външно министерство.

Санкции срещу Русия обявиха и Европейският съюз, Япония, Австралия, Канада, Германия и Великобритания. Берлин замрази гигантския проект за газопровод “Северен поток-2”, който трябваше да увеличи доставките на руски газ за Германия. Тези мерки остават скромни за момента в сравнение с обещаните в случай на нахлуване. Русия може да се похвали, че е натрупала близо 640 милиарда долара във валутните си резерви и 183 милиарда в своя суверенен фонд, за да се справи с последствията от тях.

Вашингтон е готов да прекъсне достъпа на Русия до технология и ресурси, в случай на ескалация на кризата в Украйна от руска страна, предупреди заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо, цитиран от Ройтерс.

Администрацията на Байдън може да лиши Москва от множество американски технологии и произведени в чужбина стоки, от потребителска електроника и компютри до полупроводници и части за самолети, съобщават запознати източници. 

“Ще го лишим от достъп до западна технология, която е от критично значение за развитие на армията му, ще прекъснем достъпа му до западни финансови ресурси, които ще са от критично значение за поддръжка на икoномиката му и за собственото му обогатяване”, подчерта Адейемо, визирайки руския държавен глава Владимир Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай