Кремъл реши! Ето съдбата на Пригожин

Какво следвра с групировката Вагнер

Кремъл реши! Ето съдбата на Пригожин | StandartNews.com

Кремъл взе важно решение за военната групировка Вагнер.

Наказателното дело за въоръжения бунт, наречен „Похода на свободата” от частната армия на Евгений Пригожин бе прекратено, съобщиха ТАСС и БНР.

Делото бе повдигнато на 23 юни 2023 г. Причина за прекратяването е, че са спрели престъпните действия. Според текста на ТАСС - "участниците в него са прекратили действията, насочени към извършване на престъпление". Информацията е от пресслужбата на Федералната служба за безопасност на Русия.

От руското министерство на отбраната обявиха, че тежката военна техника, използвана от частната военна компания "Вагнер" ще бъде прехвърлена към действащите подразделения на въоръжените сили на Руската федерация.

Междувременно стана ясно, че самолет "Ембраер Легаси 600" с руска регистрация е извършил полет от Русия до Беларус, според приложението за проследяване на полети Flightradar24. Самолетът фигурира в  санкционния регистър на американската Служба за контрол на чуждестранните активи като свързан с основателя на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин.

Според споразумение с беларуския президент Александър Лукашенко от събота Пригожин спря придвижването на силите на "Вагнер" към Москва. Преди това той получи уверения, че ще бъде приет в Беларус, където сигурността му ще бъде гарантирана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай