Вторник,

Кремъл прави сечено на Ердоган, блокира важен за него проект

От: Иван Ангелов, колаж kronos35.news -
19553
Кремъл прави сечено на Ердоган, блокира важен за него проект
A
A
A

Подизпълнител от Турция заплашва със съдебни действия срещу руската държавна компания в сферата на ядрената енергетика "Росатом“ заради замяната му с друг строител за оставащата работа по първата турска атомна електроцентрала "Аккую“, съобщи "Дейли сабах“.

"Аккую Нюклеер“, турското подразделение на "Росатом“, което изгражда четири реактора на брега на Средиземно море, обяви в събота, че прекратява договора си с турската фирма "И Дже Ичташ“ и че е подписала договор за инженеринг, строителство и доставка с "ТСМ Енержи“. Според турския търговски регистър базираната в Мерсин "ТСМ Енержи“ е собственост на три компании със седалище в Русия.

В понеделник "И Дже Ичташ“ определи решението като незаконно и даде да се разбере, че ще се обърне към съда. Компанията обвини "Росатом“, че се опитва „да ограничи турското корпоративно присъствие“ в проекта за АЕЦ "Аккую“.

Според "И Дже Ичташ“ спорът може да забави строителството. В съобщението на компанията се казва още, че „ТСМ Енержи“ е компания с ограничена отговорност, която няма капацитет да довърши обекта.

Според "Росатом“ обаче замяната на подизпълнителите няма да доведе до забавяния.

"И Дже Ичташ“ обяви, че ще се обърне към арбитражния съд в Лондон, както и че ще предприеме правни действия в Турция. Това се казва в съобщение на компанията, публикувано от "Блумбърг“.

Администрацията на президента Реджеп Тайип Ердоган планира да въведе в експлоатация първия реактор на АЕЦ "Аккую“ в средата на 2023 г., когато се отбелязват 100 години от провъзгласяването на Република Турция.

Останалите три реактора трябва да започнат работа до края на 2026 г. – по един всяка година, с което общата инсталирана мощност на централата ще достигне до 4800 мегавата. След завършването си тя трябва да покрива до 10 процента от вътрешното потребление на електроенергия.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички