Кремъл: Инцидентът в Черно море е съзнателна провокация

Москва смята действията на британския плавателен съд за недопустими и несъответстващи на международното право

Кремъл: Инцидентът в Черно море е съзнателна провокация | StandartNews.com

Кремъл съжалява за инцидента с британски разрушител в Черно море и го смята за съзнателна и подготвена провокация. Това заяви днес пред журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран то ТАСС.

„Смятаме, че британският разрушител е извършил провокация. Още повече съжаляваме заради това, че тази провокация бе съзнателна и подготвена“, заяви той.

Москва смята действията на британския плавателен съд за недопустими и несъответстващи на международното право.

По думите на Песков Русия не изключва никакви ответни действия в случай, че продължат неприемливите провокации с нарушаване на руските граници.

Руски военен кораб е извършил предупредителни изстрели към разрушителя на британския кралски флот „Defender“, след като той е навлязъл в руските териториални води в Черно море, а руски военен самолет Су-24M е хвърлил няколко бомби по посоката на движение на британския плавателен съд, съобщи в сряда руското министерство на отбраната.

Днес обаче британският външен министър Доминик Рааб заяви пред репортери по време на визита в Сингапур, че „не е имало изстрели по „Defender”.

„Корабът невинно преминавал през украински води в съответствие с международното право и руската версия за събитията очаквано не е точна“, каза той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай