Кремъл: Американски войски в Европа ще засилят напрежението

Румънският президент посочи, че в тази напрегната ситуация е нужно засилено присъствие на НАТО в региона

Кремъл: Американски войски в Европа ще засилят напрежението | StandartNews.com

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Евросъюзът работи по координиран отговор на руските искания за гаранции за сигурността.

Генералният секретар на НАТО определи решението на Съединените щати да изпратят допълнителни войски в Европа като мощен сигнал за ангажимента на Съединените щати.

Русия осъди американските действия. Според руския заместник-министър на външните работи Александър Грушко, те ще засилят напрежението в региона. 

"Става дума за разполагането на американски войски в европейски страни, близо до нашите граници. Това не са стъпки с цел деескалация на напрежението, а напротив - тези действия водят до засилване на напрежението", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Наблюдаваме най-голямото от времената на Студената война струпване на руски войски в Беларус, каза шефът на НАТО, който коментира и решенията на Вашингтон, предаде БНТ.

"Съединените щати обявиха, че ще разположат допълнителни сили в Германия, Полша и Румъния. Това е мощен сигнал за ангажимента на Съединените щати и е още един пример за техния принос към нашата обща сигурност, след поставянето на група със самолетоносачи в Средиземно море под командването на НАТО и осигуряването на 8 500 войници във висока степен на готовност за Силите за бързо реагиране на алианса", подчерта генераленият секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Полша приветства изпращането на американски военни в Европа като жест на солидарност.

"Решението да се подсили източния фланг на НАТО показва, че САЩ и алианса приемат заплахата от Русия сериозно и действат в посока на решително възпиране. Силата на съюзниците във възпирането на потенциален агресор е единството, решителността и солидарността", заяви министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак.

Румънският президент посочи, че в тази напрегната ситуация е нужно засилено присъствие на НАТО в региона.

"Преминаваме през изключително напрегнат период, в който се увеличават рисковете и заплахите за регионалната, европейската и евроатлантическата сигурност, включително сигурността на Румъния. Този контекст потвърждава необходимостта от по-плътно присъствие на НАТО, САЩ и останалите съюзници в региона на Черно море", смята президентът на Румъния Клаус Йоханис.

Руските сили по границата с Украйна и евентуални санкции срещу Москва обсъдиха по телефона президентите на Франция и Съединените щати.

Като поредна дипломатическа маневра се очаква скорошна среща между германския канцлер Олаф Шолц и руския президент Владимир Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай