Събота,

Крехка ситуация със Запорожката АЕЦ. Решенията предстоят

От: Стандарт нюз -
417
Крехка ситуация със Запорожката АЕЦ. Решенията предстоят
A
A
A

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви, че има известно подобрение на ситуацията около безопасността на Запорожката АЕЦ предаде Ройтерс.

Руските сили завзеха най-голямата атомна централа в Европа през март миналата година. Украйна и Русия си разменят обвинения за обстрел в района на съоръжението, а МААЕ се опитва да установи механизъм за безопасност, с който да се предотвратяват инциденти, припомня Ройтерс.

"Досега видяхме известно подобрение, но ситуацията продължава да е изключително крехка", каза Гроси пред РИА Новости. По думите му сега няма обстрели по Запорожката АЕЦ. 

"Все пак внимателно претеглям думите си", допълни той. 

МААЕ смята, че един от шестте реактора трябва да бъде поддържан в режим на горещо спиране, за да произвежда пара, необходима за ядрената безопасност, включително за обработката на течни радиоактивни отпадъци в резервоарите за съхранение, отбелязва Ройтерс.

Ръководителят на международната агенция планира тази седмица да се срещне с руска и с украинска делегация в кулоарите на Общото събрание на ООН, за да обсъди с тях безопасността на атомната централа, пише БТА


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com