Край! Русия реши за зърнената сделка

Ето какво следва

Край! Русия реши за зърнената сделка | StandartNews.com

Руското външно министерство заяви във вторник, че няма основания за удължаване на Черноморската инициатива за зърно, която изтича на 17 юли, въпреки сегашната позиция на Запада и мълчанието на ООН.

Министерството посочва, че висши служители на ООН пазят мълчание по два елемента, които са "неудобни" за организацията - взривяването на амонякопровода Толиати-Одеса и безплатните доставки на руски минерални торове за най-бедните страни. В същото време Западът явно заявява, че няма да има смекчаване в рамките на антируските санкции, включително за храни и торове.

Русия обяви удължаването на Черноморската инициатива за зърно на 18 март, с продължителност 60 дни до 17 юли. Външният министър Сергей Лавров обаче на 30 юни заяви, че не вижда никакво основание за удължаването на споразуменията.

Руското външно министерство отбелязва, че Русия полага всички необходими усилия, за да гарантира, че всички кораби, участващи в сделката за зърно, ще изпълнят своята мисия и ще напуснат Черно море до 17 юли.

"Руската страна продължава да се отнася добросъвестно и отговорно към задълженията си като страна по споразумението и полага необходимите усилия при стриктно спазване на правилата на процедурата, така че всички кораби, участващи в него, да могат да изпълнят успешно своята мисия и да напуснат Черно море преди изтичане на срока му. Известно е, че меморандумът Русия - ООН е разработен за три години и не изисква специални решения за подновяването му", казаха от министерството, предаде news.bg.

Освен това, министерството отбелязва пропагандната активност на западните страни, Украйна и секретариата на ООН преди изтичането на сделката. Въпреки че след една година от подписването на Истанбулските споразумения няма съмнения по отношение на хуманитарната насоченост на Черноморската инициатива, аргументите все още се използват с цел да се навреди на Русия. Министерството подчертава, че незаконните едностранни санкции, наложени от западния свят срещу Русия, не засягат храните и торовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай