Петък,

Кралят на Мароко прогласи важен религиозен празник

От: Стандарт -
146
Кралят на Мароко прогласи важен религиозен празник
A
A
A

Мароканският крал Мохамед VI разпореди да се добави Новата година на амазигите към списъка на националните празници в Мароко.

В изявление на кралския двор кралят одобри честването на Новата година на амазигите като официален национален празник.

На ръководителя на правителството Азиз Аханух бяха изпратени указания да предприеме необходимите стъпки за изпълнение на решението.

Това действие отразява "ангажимента на краля към берберския език, който е основна част от автентичната идентичност на Мароко и е общо достояние на всички мароканци", се обяснява в изявлението.

Тази кралска инициатива идва, за да освети високата загриженост, с която Негово Величество кралят не престава да обгражда амазигите като съществен компонент на автентичния марокански облик, обогатен от множество нейни разклонения, и общо наследство за всички мароканци без изключение.

През 2011 г. конституционното признаване на езика на амазигите за официален език на страната, наред с арабския, допълнително подчертава значението на това решение.

Това е историческа стъпка, която се очаква да задълбочи националното единство и да продължи да популяризира разнообразното културно наследство на страната.

Новата година на амазигите, известна още като "Енайер", бележи началото на земеделския календар и се празнува от амазигите в страната, които съставляват около 40% от населението.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията