Кралят на Мароко прогласи важен религиозен празник

Кралят одобри честването на Новата година на амазигите като официален национален празник

Кралят на Мароко прогласи важен религиозен празник | StandartNews.com

Мароканският крал Мохамед VI разпореди да се добави Новата година на амазигите към списъка на националните празници в Мароко.

В изявление на кралския двор кралят одобри честването на Новата година на амазигите като официален национален празник.

На ръководителя на правителството Азиз Аханух бяха изпратени указания да предприеме необходимите стъпки за изпълнение на решението.

Това действие отразява "ангажимента на краля към берберския език, който е основна част от автентичната идентичност на Мароко и е общо достояние на всички мароканци", се обяснява в изявлението.

Тази кралска инициатива идва, за да освети високата загриженост, с която Негово Величество кралят не престава да обгражда амазигите като съществен компонент на автентичния марокански облик, обогатен от множество нейни разклонения, и общо наследство за всички мароканци без изключение.

През 2011 г. конституционното признаване на езика на амазигите за официален език на страната, наред с арабския, допълнително подчертава значението на това решение.

Това е историческа стъпка, която се очаква да задълбочи националното единство и да продължи да популяризира разнообразното културно наследство на страната.

Новата година на амазигите, известна още като "Енайер", бележи началото на земеделския календар и се празнува от амазигите в страната, които съставляват около 40% от населението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай