Кой ще наследи Борис Джонсън?

Бившият финансов министър Риши Сунак официално се кандидатира за надпреварата

Кой ще наследи Борис Джонсън? | StandartNews.com

Кой ще е наследникът на Борис Джонсън, след като той подаде оставка като лидер на Консервативната партия и министър-председател на Обединеното кралство?

Бившият финансов министър Риши Сунак официално се кандидатира за надпреварата за нов лидер на Консервативната партия и следващ премиер на страната.

Риши Сунак е най-високопоставената фигура сред торите, които досега се включиха в надпреварата. Той посочи, че иска да възстанови доверието, да съживи икономиката и да обединени страната, съобщи БНР.

Сунак незабавно бе подкрепен от няколко висши фигури, сред които бившия председател на партията Оливър Даудън, който се оттегли миналия месец, поемайки отговорност за провала на извънредните избори.

Оставката на Риши Сунак в кабинета на Борис Джонсън във вторник постави началото на масово напускане на други членове на правителството, което в крайна сметка принуди премиера да подаде оставка като лидер на Консервативната партия, но той ще остане на поста си начело на правителството до избора на негов наследник.

Още двама души до сега официално са заявили участие. Това е председателят на парламентарната комисия за външни работи Том Тугендхат и върховния прокурор Сюела Брейвърман. Бившият здравен министър Джеръми Хънт, министърът на отбраната Бен Уолъс и подалият също във вторник оставка здравен министър Саджид Джавид заявиха, че обмислят да сторят същото. Бившият заместник-министър за Брекзит Стив Бейкър бе обявил планове да се кандидатира, но ги оттегли като заяви, че ще подкрепи Сюела Брейвърман.

Графикът за избор на нов лидер ще бъде потвърден следващата седмица и се очаква Обединеното кралство да има нов премиер до септември. Надпреварата е широко отворена както никога и се очаква да има рекорден брой кандидати, като за момента няма отявлен фаворит.

Проучване на общественото мнение на YouGov поставя с 13% министъра на отбраната Бен Уолъс на първо място сред останалите фаворити

Уолъс се радва на нарастваща популярност с реакцията си на войната в Украйна, откакто тя започна преди почти 4 месеца, и отказа да напусне поста си, докато 59 депутати тори, включително министри, подаваха оставки преди оставката на Борис Джонсън.

"Някои от нас са длъжни да пазят тази страна в безопасност, независимо кой е министър-председател", заяви Уолъс.

"Партията има механизъм за смяна на лидерите и съветвам колегите да го използват. Междувременно обществото няма да ни прости, ако оставим тези държавни служби празни".

След Уолъс се нареждат министърът на търговията Пени Мордаунт и бившият канцлер на хазната Риши Сунак, съответно, с 12% и 10%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай