Ковачевски изплю камъчето. Има ли предложение от Макрон

Скопие и София трябва да намерят решение на отворените въпроси, заяви македонският премиер

Ковачевски изплю камъчето. Има ли предложение от Макрон | StandartNews.com

Скопие и София трябва да намерят решение на отворените въпроси и когато това се случи, то ще бъде споделено с обществеността, докато Франция като председател на ЕС съдейства за разговорите между двете страни, но няма конкретно предложение на масата, каза днес в Пробищип премиерът Димитър Ковачевски, съобщи специално за БТА агенция МИА.

Първо, през последните 30 дни се спекулираше, че има решение и че някой го крие. Непрекъснато отговарях, че разговорите по отворените политически въпроси между Република България и страната ни се водят на ниво МВнР и този уикенд се уверихме, че разговорите наистина се водят на ниво МВнР. Първо бяха на ниво експерти, а сега са на ниво външни министри. И всеки път казвах, че в момента, в който има решение, което е приемливо и за двете страни, което се основава на европейски ценности, което запазва достойнството на политиците, институциите и всички граждани на двете страни и което ще бъде приемливо и за двете страни, може да бъдат споделени с институциите, каза Ковачевски в отговор на журналистически въпрос.

За това дали ще има нова среща след вчерашните разговори между външните министри на Северна Македония и България Буяр Османи и Теодора Генчовска и "какво съдържа френското предложение", Ковачевски подчерта, че такова предложение от Франция няма.

Франция председателства ЕС и виждам ангажимента на председателстващия ЕС, на президента на Франция и нормално на френското външно министерство да поставят този въпрос нагоре в дневния ред на френското председателство на ЕС. В рамките на своите компетенции и капацитет те спомагат за улесняване на преговорите между Република България и Република Северна Македония, но на масата няма конкретно предложение, което да казва това е предложението, защото все пак трябва ние да намерим решение като съседи, което ще бъде наистина основа, за да можем да изграждаме добросъседски отношения и да представлява основата за провеждането на първата международна конференция за страната ни с ЕС, каза Ковачевски след посещение на фабрика "Таб Мак" в Пробищип.

На въпрос дали остава в сила забраната за полети на руски самолети над страната в контекста на отказа да се ползва въздушното пространство за полета на руския външен министър Сергей Лавров до Белград, премиерът каза, че този полет не се третира по-различно, като остава забраната, въведена в съответствие с решенията на НАТО и на външната политика на ЕС.

Взехме решение да забраним на руските авиокомпании да летят над територията на страната ни. Ние сме член на НАТО, което означава, че решенията, взети в НАТО, са и наши решения и имаме напълно съобразена външна политика с политиката на ЕС. По отношение на конкретния полет няма друго третиране по отношение на взетото решение, което е в сила и което остава в сила. По отношение на конкретния полет няма никакво друго третиране, каза Ковачевски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай