Косово избира нов парламент

Косово избира нов парламент | StandartNews.com

Прищина. Бившият партизански лидер Хашим Тачи се опитва да спечели трети мандат като министър-председател на Косово в неделя, под натиска от страна на гласоподавателите, разгневени от бедността, корупцията и разследването на военни престъпления на близки негови сътрудници.

Разочарованието от напредъка на Косово след обявяването на независимостта е широко разпространено сред населението от 1,8 млн. души, които се нареждат сред най-бедните в Европа. Около една трета от работната сила е безработна, а корупцията "е навсакъде", коментират анализатори.

"Резултатът от тези избори е най-несигурният от всички избори досега в Косово", каза политическият анализатор Астир Гаши, цитиран от Ройтерс.

Политическата кампания за изборите премина под сянката на тежката икономическа ситуация в страната с инфлация от 35 процента и безработица сред младежта от 55 процента. Почти половината от населението на Косово от 1,8 милиона души се смятат за бедни, а 12 процента живеят в изключително голяма бедност.

Важно за тези избори ще бъде участието на етническите сърби, живеещи в северната част на страната, които заплашиха да бойкотират вота. Правителството на Сърбия призова всички граждани на Косово и Метохия да участват в парламентарните избори, изтъквайки, че е необходимо да бъдат спечелени възможно най-много депутатски мандати и те да бъдат във функция на оцеляването на сърбите и създаването на Съюз на сръбските общини.

Макар сръбските власти все още да не признават независимостта на Косово, те насърчиха сръбската общност там да участва в изборите, за да укрепи Брюкселското споразумение с Косово от 2013 г., което улесни започването на преговори за присъединяване на Сърбия към ЕС.

Косовският парламент има 120 места, а 10 са резервирани за етническите сърби и още толкова за представители на другите малцинства.

Изборите ще бъдат тест за премиера Тачи, бивш лидер на Армията за освобождение на Косово, превърнал се в политик, който ръководи Косово от седем години. Тачи насрочи предсрочни избори, които първоначално бяха планирани за ноември, след като сръбските членове на парламента блокираха вота за създаването на национална армия.

Проучванията на общественото мнение сочат, че Демократическата партия на Косово на Хашим Тачи вероятно отново ще спечели изборите. Най-силен съперник на Тачи за поста премиер е лидерът на опозиционния Демократичен съюз на Косово Иса Мустафа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай